Telekom tržište treba spas, korisnici na prvom mjestu

Drazen-TomicNajava kako će HT, kao najjači domaći telekom, preuzeti na pet godina upravljanje Optima Telekomom izazvat će sigurno podijeljene reakcije. Ocjene od pozitivnih, do negativnih i vrlo malo onih u sredini. Hladne glave, kako bi neki rekli nakon prospavane noći ili bolje rečeno analizirane noći, jasno je da je to u ovome trenutku jedina odluka koja je moguća.

Autor: Dražen Tomić / ictbusiness.info

 

Moj je pokojni djed govorio da je politika umijeće mogućeg, kompromis, plivanje u situaciji i bio je u pravu, a ovdje je upravo to na djelu. Spašavanje Optima Telekoma je politika mogućega – imate s jedne strane 1,1 milijardu kuna obveza, kratkoročnih i dugoročnih, dobavljače, investitore, banke i telekome koji svi potražuju svoj novac, a s druge strane zaposlenike i više od 250 tisuća korisnika. Postoji li izbor – prije godinu dvije možda, sada jednostavno NE!

Da li je bolje sve uništiti ili pokušati izvući što se spasiti dade restrukturiranjem. Tu je četiristotinjak i više zaposlenika, ali mnoštvo malih i srednjih dobavljača kojima možda baš posao ovisi o obećanjima koja su im prije dana.

Imate s druge strane i liberalizirano tržište, ali i bankare koji o telekom tržištu ništa ne znaju. Mnogi od njih možda će se naći uvrijeđeni, ali nažalost činjenica je da ne znaju. Ma zapravo, doslovno nemaju pojma i baš me zanima koji će se od njih dušobrižnika sada javiti i pokušati me razuvjeriti, jer da znaju sami bi upravljali Optimom.

I bore se oko telekomunikacijskog plijena jer u bankarskim borbama, u rascjepu politike i onog umijeća mogućeg, našao se i Metronet koji se odlučio također na predstečajnu nagodbu. Razgovore s vjerovnicima i dogovor oko 577 milijuna kuna kratkoročnih i dugoročnih obveza. I da li su imali izbora, e pa jednostavno i nisu. Da li su mogli drugačije, nisu. O tome se zapravo šuška, a gdje se šuška ima i barem zrnce istine.

I ostaje sada samo H1 Telekom, kojem je najveći pojedinačni vlasnik HPB, opet banka kao i kod ovih drugih, jer kod Metroneta će to ubrzo postati na ovaj ili onaj način. Kod H1 Telekom ipak je to zaista domaća banka. Banka u državnom vlasništvu, jer kod Optime i Metroneta to su samo papirnato hrvatske banke, jer su u stranom vlasništvu. A bankama je bez obzira od kud su, strano voditi tvrtke, ne znaju one to i ne mogu, zato i jest za Optimu najbolji partner HT. Za Metronet će se vjerojatno naći netko moguće Vipnet ili čak opet HT.

U protivnom prijeti kolaps tržišta, sve dok se tvrtke ne konsolidiraju i ne nađe strani partner, strateški partner koji će ih kupiti.

Jer pritom korisnici nisu krivi što je telekom tržište visokozahtjevno za ulaganje, regulaciju i što se razvijalo tako kako se razvijalo, po mnogima ne idealno, ali povijest ne možemo promijeniti. A kako se priča o Tele 2 koji ne želi 4 G licencu možda se i oni povuku ili na neki način budu konsolidirani u cijelom ovom preslagivanju. Oni odlaze samo je pitanje brzine kojom će i na koji će način otići.

Telekom tržište turbulentno je, ali strogo regulirano. Vrijeme da se konsolidacija na ovaj ili onaj način provede, i da svi budu koliko toliko zadovoljni.

Izvor: ictbusiness.info