TESLA & FRIENDS: Trodnevnom manifestacijom obilježena 161. obljetnica Teslinog rođenja

Tesla & friends
Foto: Press

Trodnevnom manifestacijom Tesla & friends u Zagrebu je u organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježen četvrti Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija i 161. obljetnica rođenja nacionalnog velikana i svjetskog genija Nikole Tesle.

Teslina dostignuća slavila su se uz predavanja stručnjaka, polaganje cvijeća na Teslin spomenik, dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost, predavanje u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”, koncert Ane Rucner i kazališnu predstavu Tesla Anonimus.

U Hotelu Esplanade u Zagrebu sinoć 10. srpnja svečano su uz dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost obilježeni Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija i 161. obljetnica rođenja Nikole Tesle.

Godišnja Nagrada Nikola – Genij za budućnost ove je godine osmu godinu zaredom dodijeljena u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada pripala je Janu Pršle, učeniku Osnovne škole Dragutina Domjanića iz Zagreba. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za projekt “Kosilica na daljinsko upravljanje” dobio je mladi inovator iz Požege Zlatko Dražić, dok je nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja za zaštitu okoliša dobio projekt “Pametna kluba”, 21-godišnjeg Solinjanina Ivana Mrvoša.

U okviru programa održane su i dvije kraće panel diskusije. O temi “Inspirirani Teslom: doprinos i otkrića novih tehnologija u zaustavljanju klimatskih promjena i zaštiti okoliša” govorili su stručnjaci, prof.dr.sc. Velimir Abramović, doc.dr.sc. Marin Vuković, dr.sc. Ivan Šimatović i Đuro Horvat, osnivač i vlasnik tvrtke Tehnix d.o.o.. dok su učenici zagrebačkih škola i fakulteta Ivan Pražetina, Filip Gojković, Matilda Prekpaljaj i Jan Pršle sudjelovali u panelu pod nazivom “Inspirirani Teslom”. U programu su izvedene i dvije autorske skladbe nastale povodom ove obljetnice Teslinog rođenja, skladba Beyond Visible Romana Sole i Život noćnog leptira Ljerke Končar-Gamulin i Zrinke Čupić.

Već tradicionalno 10. srpnja položeno je i cvijeće na spomenik Nikole Tesle u Zagrebu. Cvijeće su uz prigodan program položiti izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Duško Ljuština, predsjednica UNT-a Dragica Mihajlović i prof.dr.sc. Karolj Skala s Instituta Ruđer Bošković. Tom prilikom izveden je i tradicionalan performans puštanja bijele golubice kao simbola Nikole Tesle i Teslinih poruka.

Trodnevno obilježavanje Teslinog rođendana i Dana Nikole Tesle slavilo se i uz predavanje o Nikoli Tesli u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u Zagrebu, koncert Ane Rucner na Bundeku i hvaljena predstava Tesla Anonimus Filipa Šovagovića u kazalištu Gavella.

Zadnjeg dana manifestacije održana je konferencija Tesla u Zagrebu na kojoj su održani panel diskusija i predavanja na temu “Tesla u znanosti i primjena Teslinih izuma”. U panel diskusiji koju je moderirala Mirela Holy sudjelovali su prof.dr.sc. Mladen Martinis, dr.sc. Ivan Šimatović, prof.dr.sc. Velimir Abramović i doc.dr.sc. Marin Vuković. Predavanja su održali poduzetnici i inovatori Đuro Horvat, osnivač i direktor tvrtke Tehnix i Tomislav Boško, direktor tvrtke DOK-ING Automotiv.

Povodom ovogodišnje manifestacije Tesla & friends inicijatorica događaja i predsjednica UNT-a poručila je: “U cijelom svijetu, pa tako i našoj domovini, znanje i inovacije su snaga koja pokreće cijelo društvo. Zadaća svih nas jest podržati postojeće i potaknuti nove znanstvene i inovacijske procese u Hrvatskoj, kako god to znamo. Jedan od načina jest i slaviti i promovirati velikane poput Nikole Tesle koji nam i danas mogu biti uzori.”

Ovogodišnja manifestacija Tesla & friends održavala se pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Grada Zagreba, Rochester Institute of Technology Croatia, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb te pod pokroviteljstvom i u partnerstvu s Gradom Zagrebom.