Tihić: SDA na svim razinama za partnere želi imati i oba HDZ-a

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas u Mostaru nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem kako njegova stranka želi da u provedbi izbornih rezultata za partnere ima i oba HDZ-a na svim razinama vlasti.

“Potrebno je što prije provesti izborne rezultate jer je to vitalni interes svih naroda u BiH i upravo je današnji sastanak imao za cilj da vidimo koji je izlaz iz trenutne situacije i svih razlika među političkim subjektima koji sudjeluju u provedbi izbornih rezultata”, kazao je Tihić.

“Danas smo se, uz ostalo, dogovorili da naši predstavnici u Zastupničkom domu izglasaju odluku o privremenom financiranju institucija Federacije BiH te da pozovemo visokog predstavnika da on, umjesto Doma naroda, donese tu odluku”, istaknuo je Tihić

Na sastanku je bilo riječi i o svim stranačkim platformama iz kojih bi se, po Tihićevim riječima, trebao naći zajednički imenitelj koji bi bio osnova za rad budućeg Vijeća ministara i nižih razina vlasti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je današnji susret s čelnikom SDA ponudio mnogo toga u “našem zajedničkom promišljanju dobra za BiH i sve ono o čemu smo danas razgovarali je i za dobro čovjeka i BiH”.

Govoreći o stranačkim platformama, Čović je kazao kako bi platforme trebale biti smjernice kojima bi trebala biti posvećena posebna pažnja u sljedeće četiri godine, a to su smjernice koje uistinu mogu biti prihvatljive svim strankama koje će činiti parlamentarnu većinu.

Upitan da prokomentira napise u medijima o izjavi čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžije kako će SDP i SDP-ova platforma učiniti za Hrvate više nego HDZBiH u proteklih 18 godina, Čović je kazao kako će njemu biti drago da svatko učini mali korak naprijed kako bi se tri konstitutivna naroda u BiH osjećali ustavno jednakopravnima.

Na susretu u Mostaru bilo je riječi i o sastanku koji bi trebao biti održan 11. siječnja, na kojemu bi se predsjednici političkih stranaka koje imaju zastupnike u Zastupničkom domu trebali dogovoriti o tome tko će činiti buduću parlamentarnu većinu.

Sudionici sastanka u Mostaru složili su se da parlamentarna većina treba biti konzistentna, odnosno da bi je trebale činiti iste stranke na svim razinama vlasti.

Nakon sastanka s Čovićem, predsjednik SDA Sulejman Tihić održao je sastanak i s čelnikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem. U razmjeni mišljenja o postizbornom procesu Ljubić i Tihić zaključili su da treba što prije uspostaviti institucije vlasti na svim razinama kako bi se moglo krenuti u rješavanje ostalih problema.

Kako je objavljeno iz SDA, obojica su u svojim izjavama iskazali nezadovoljstvo sporom provedbom izbornih rezultata te kazali da će ovih dana biti održana nekoliko međustranačkih razgovora kako bi se ubrzao proces uspostave vlasti.

Prema Ljubićevim riječima, početkom sljedećeg tjedna trebao bi biti održan sastanak stranaka koje imaju izborni legitimitet kako bi se postigao dogovor oko uspostave vlasti na svim razinama. On je također dodao da HDZ 1990 neće biti “kamen spoticanja” kad je riječ o procesu uspostave vlasti jer je ta stranka jedan od inicijatora sastanka i već je za njega napravila i programske teze.

Predsjednik SDA mišljenja je kako bi bilo najbolje da se lideri svih parlamentarnih stranaka okupe 11. siječnja i dogovore se o tome tko će činiti buduću parlamentarnu većinu, a tek bi potom predstavnici u nekom razumnom roku pripremili zajedničku paltformu rada.

Predsjednik Ljubić dodao je kako su se danas, uz ostalo, dogovorili i da Zastupnički dom izglasa odluku o privremenom financiranju institucija Federacije BiH, a da pravni stručnjaci, domaći i iz Ureda visokoga predstavnika, nađu najbolje rješenje kako da Dom naroda potvrdi tu odluku ili kako da je supstituiraju ako je Dom ne mogne potvrditi.