Tihić: U proces formiranja vlasti uključiti relevantne hrvatske stranke

tihic-241 Glavni odbor Stranke demokratske akcije u Zenici je ocijenio prihvatljivom platformu koju je SDP ponudio toj stranci te Narodnoj stranci Radom za boljitak i HSP-u BiH predložila Socijaldemokratska partija BiH.

“Program nam se čini prihvatljivim i zato što je otvoren i za druge stranke kojima u prvom slučaju nije dostavljen. Potpisnici izmijenjene platforme trebaju biti i druge stranke, prvenstveno iz hrvatskog političkog tijela”, izjavio je nakon sjednice Glavnog odbora SDA predsjednik stranke Sulejman Tihić.

Po njegovom mišljenju, “u platformi se udovoljilo važnom dijelu zahtjeva hrvatskih političkih stranaka, posebno kada je riječ o indirektnom izboru člana Predsjedništva BiH, što znači promjenu Ustava”.

“Protokol koji predlaže SDP za suradnju na uspostavi parlamentarne većine na razini kantona, FBiH i zajedničkom nastupu za formiranje vlasti u institucijama BiH za nas je prihvatljiv”, izjavio je Tihić, dodajući da u SDP-ovu dokumentu “ima dosta stavova i ciljeva koje je SDA postavila pred izbore”.

“Ima i nedostataka, ali imamo i mi prijedloge za korekcije i dopune”, rekao je Tihić, te ponovio da pregovarački tim SDA pokušava pregovorima dogovoriti realna rješenja bez obzira na sve razlike.

“Nama nije stalo da imamo blokade, činimo sve da relevantne političke stranke koje su dobile podršku hrvatskog naroda budu uključene u ovaj proces”, istaknuo je predsjednik SDA.

“Spremni smo razgovarati i u tom dokumentu stoji da je otvoren i za ostale stranke. Želimo da se osigura institucionalna ravnopravnost Hrvata. U toj platformi nema tko će biti predsjedavajući Vijeća ministara, tko će dobiti ministarsko mjesto… Tu se govori o programu koji trebamo promatrati, neka se i druge stranke uključe da bismo zajedno išli rješavati pitanje ministara”, rekao je Tihić te pozao političke stranke s hrvatskim predznakom da probleme koje imaju u FBiH prvo rješavaju sa SDP-om i SDA.