Tihomir Purda stigao u Vukovar

Nakon što je u 17.50 sati pušten iz zatvora u Zenici, hrvatski branitelj Tihomir Purda stigao je nešto prije 20 sati u Vukovar, gotovo dva mjeseca nakon što je, temeljem srbijanske tjeralice ugićen na graničnom prijelazu Orašje.

Dočekali su ga supruga i troje djece, rodbina, ali i stotinjak prijatelja i suboraca sa zastavama Hrvatske i Vukovara.

Supruga i djeca nisu skrivali emocije, a posebno kćerkica Martina koju je Purda čim je izašao iz automobila uzeo u naručje. “To što mi se dogodilo valjda je tako trebalo biti. Nikoga ne krivim”, izjavio je Purda i još se jednom zahvalio hrvatskoj vladi, veleposlanstvu, braniteljima, odvjetniku na podršci.

Purda je dodao da “neko vrijeme želi biti sam sa obitelji, odmoriti se, a onda ide na pecanje”. “Ne treba mi odšteta. Meni je moja obitelj jedino i najveće bogatstvo”, kazao je Purda.

Vladin zrakoplov s Tihomirom Purdom sletio je u 19.25 sati u osječku zračnu luku, a na pisti ga je dočekao automobil. Na izlazu iz zračne luke, Purda je izašao iz automobila i kratko pozdravio okupljene branitelje, osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala i Danijela Rehaka, predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

“Vjerovao sam u svoju nevinost i zbog toga sam morao biti hrabar i jedva čekam zagrliti ženu i djecu”, izjavio je Purda

Iz Srbije je u četvrtak stigla dokumentacija Višeg suda u Beogradu kojom je potvrđeno da se odustaje od kaznenog progona Purde, a time i od zahtjeva za njegovo izručenje. Rješenje je tijekom poslijepodnevnih sati dostavljeno u zatvor u Zenici.

Tihomir Purda (42) uhićen je 5. siječnja u srijedu u Bosni i Hercegovini na graničnom prijelazu u Orašju kad je u BiH pokušao ući kao suputnik u osobnom automobilu. Uhićen je temeljem Interpolove tjeralice koju je izdao MUP Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Ubrzo je prebačen u istražni zatvor u Sarajevo, a potom u Zenicu. Srbijansko tužiteljstavo Purdu je teretilo za namjerno ubijanje i nehumano postupanje s ranjenicima i bolesnicima u Vukovaru 5. studenoga 1991. u Vukovaru. [Vjesnik/HRijec]