Tijekom noći provaljeno u sarajevsku katedralu

U noći između 23. i 24. veljače nepoznati počinitelj ili više njih nasilno su ušli u župni ured Srca Isusova u Sarajevu. Isto je učinjeno i u sarajevsku katedralu Srca Isusova.

U tijeku je uređenje sarajevske katedrale. Dolazeći na posao oko 7 sati ujutro radnici firme “ColorPaleta” su zapazili da se u vratima sakristije nalazi slomljeni ključ što je odmah upućivalo na nečiji nasilni ulazak.

Upoznali su s događajem Antu Meštrovića, rektora katedrale i pozvali policiju koja je brzo stigla na lice mjesta. Uviđajem je ustanovljeno da je nepoznati provalnik ušao kroz sakristijska vrata te je u sakristiji tražio ključeve kasica koje su očito bile cilj provalnika.

Iz sakristije je ušao u samu katedralu te pomoću alata radnika izvoditelja unutarnjeg uređenja katedrale nasilno otvorio sve kasice te tako učinio veliku materijalnu štetu i ostavio veliki nered iza sebe ne našavši puno novca.

Uvidom je utvrđeno da se u vratima sakristije, kuda je provalnik ušao nalaze ključevi kojima se redovno otključava katedrala. Takve je imao i katedralni župni ured. U međuvremenu je župnik Pavo Šekarija javio da je provaljeno i u župni ured.

Očevidom je ustanovljeno da je nepoznati počinitelj preko zida ušao u župno dvorište te nasilno otvorio garažna vrata i tako mu se otvorio put u župnu kancelariju. Tu je nasilno otvarao ladice kancelarijskog stola otuđio nešto novca te našao ključeve od katedrale.

Pretpostavlja se da je s tim ključevima otišao do katedrale i tako nesmetano ušao kroz sakristiju u katedralu. Katedrala se zaključava s dvojim ključevima. Čini se da je jedan od ključeva namjerno prelomio i ostavio u bravi. Daljnja istraga je u tijeku.

I u katedralu i župni ured došao je još za vrijeme istrage uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i izrazio svoje negodovanje nad nemilim događajima.

Između ostaloga je kazao da su prečeste provale u vjerske objekte i da to stvara nesigurnost, a neki župnici nakon 17 provala kao što je slučaj u Novom gradu više i ne zovu policiju, jer nema učinkovitosti. Još je napomenuo da je nekoliko puta govorio kako su vjerski objekti islamske vjerske zajednice i pravoslavni u Sarajevu ograđeni, a katolički nisu i da nas ovakvi nemili događaji prisiljavaju na ograđivanje katoličkih crkava.

Uz ispisivanja čestih poruka s različitim sadržajem na zidovima katedrale i prijašnju nasilnu provalu prije koju godinu u katedralu ostavlja ne samo gorak okus nego i veliku nesigurnost pa i poruke sa dalekosežnim posljedicama.

Katedrala u Sarajevu je zaštićeni nacionalni spomenik BiH pa se tako barbarski prema njoj postupa. Hoće li državne službe i lokalna vlast učiniti da ovaj na papiru zaštićeni nacionalni spomenik BiH bude zaštićen ne formalno nego i stvarno?! [kta]