Tjelovježba može spriječiti 'tihi' moždani udar

Od takozvanog “tihog” moždanog udara ljudi neće umrijeti niti će biti djelomično paralizirani. No, njihov će mozak biti oštećen. Jedna nova studija pokazuje da se opasnost od dobivanja “tihog” moždanog udara u starijih osoba može smanjiti redovitom i umjerenom tjelovježbom.

Kao i tipičan moždani udar, “tihi” udar nastaje kad krvni ugrušak spriječi dotok krvi do određenog dijela mozga. Rezultat toga može se vidjeti na snimci magnetske rezonancije mozga. Međutim, Joshua Willey, znanstvenik sa Sveučilišta Columbije, kaže da “tihi” udar često nema vidljive simptome: “Te udare razlikujemo od onih koje zoveme klinički vidljivim udarima. Ono što obično vidimo je oštećenje vrlo malog dijela mozga, tek nekoliko milimetara, a on se obično nalazi u dubljim moždanim strukturama.”

“Tihi” moždani udar može kod pacijenta prouzročiti kasnije probleme, poput i demencije. Joshua Willey i njegovi kolege proučavali su učinak redovite tjelovježbe na vjerojatnost dobivanja “tihog” moždanog udara. Ispitali su oko tisuću 200 starijih osoba o njihovim navikama vježbanja. Zatim su, šest godina kasnije, obavili magnetsku rezonancu njihovog mozga. “Zaključili smo da su oni koji su se najviše bavili tjelovježbom imali oko 40 posto manji rizik od ‘tihog’ moždanog udara” – kaže Willey.

Za žene i muškarce koji su manje vježbali, učinak je bio manji. Skupina onih koji su najmanje vježbali – oni koji obično samo hodaju – nije postigla bolji rezultat od onih koji se nikad nisu bavili tjelovježbom.

Joshua Willey kaže da je rezultat tim bolji što se više i intenzivnije vježba, no dodaje da čak i lagana tjelovježba može pomoći, unatoč tome što ona – kako se čini – ne umanjuje rizik od ovakve vrste moždanog udara: “Ne želimo svojim otkrićima obeshrabriti ljude od vježbanja jer znamo da čak i lagano vježbanje ili fizička aktivnost štiti od nekoliko bolesti.”

Istraživanje Joshue Willeyja o odnosu tjelovježbe i “tihog” moždanog udara objavljeno je u stručnom časopisu “Neurology.” [Glas Amerike]