TKO ĆE ODGOVARATI? Potpuni slom sustava Cijepise.hr u koji je uloženo 4,5 milijuna kuna!

Platforma Ministarstva zdravstva Cijepise.zdravlje.hr, za čiju su izradu potrošeni milijuni kuna, koja je pompozno puštena u rad još u veljači i preko koje su se za cijepljenje javili deseci tisuća građana, doživjela je potpunu propast, objavio je Jutarnji list.

Kako Jutarnji doznaje od županijskih zavoda za javno zdravstvo, u većini županija niti jedna osoba se nije uspjela cijepiti nakon prijave na tu platformu, a one županije koje su je pokušale koristiti odustale su jer je sustav naručivanja bio nejasan i pun pogrešaka što im je na terenu stvaralo nered i kaos.

Na najvećem punktu za masovno cijepljenje u državi, Zagrebačkom Velesajmu, tijekom ovog tjedna cijepili su se isključivo građani koje su za to naručili obiteljski liječnici putem sustava naručivanja CEZIH.

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je Grad Zagreb prekinuo cijepljenje putem platforme Cijepise, HTV je pitao Zvonimira Šostara, šefa Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar, za objašnjenje.

Na pitanje jesu li i zašto prekinuli cijepljenje preko platforme Cijepise, Šostar u telefonskom razgovoru odgovara:

“Mi smo samo prvi dan pokušali koristiti platformu, međutim kako platforma nije funkcionirala, a do tada još ni u jednoj županiji nitko nije išao naručivati preko nje, odlučili smo se promijeniti način naručivanja, tako da smo naručivali preko domova zdravlja, preko e-naručivanja, CEZIH-a. Liječnici obiteljske medicine trebaju oko 15 sekundi da naruče svog pacijenta. Taj nam je sustav fantastično funkcionirao jer mi smo samo koordinatori i logistika cijepljenja, a cijepe na Velesajmu sva tri doma zdravlja, svaki ima po pet cijepnih mjesta, odgovorio je”, dodavši da će na Velesajmu iza 1. svibnja proširiti kapacitete za još tri cijepna mjesta pa tako, kazao je, planiraju cijepiti dnevno najmanje oko 6,5 tisuća ljudi.

Upravo su na Velesajmu, nakon pogreške na platformi Cijepi se, cijepili mlađu populaciju.

“Ne znam što se dogodilo s platformom tada, ali činjenica je da su došli i mlađi ljudi. Ako je netko naručen, nije na nama da odlučujemo hoće li se cijepiti ili ne”, komentira Šostar.

Na pitanje je li platforma po njegovu mišljenju doživjela kolaps, s obzirom na to da su se oni oslonili samo na liječnike obiteljske medicine, rekao je: “Nama ne funkcionira i mi smo odmah nakon prvog dana odustali i promijenili sustav naručivanja.”

Što je sa svima onima koji su se prijavili na cijepljenje putem platforme, što im savjetuje?

“Morat će očito razgovarati sa svojim liječnicima obiteljske medicine da ih naruče”, odgovara Šostar.

Na Cijepise radi i firma Cuspis Vinka Kojundžića, koji u slobodno vrijeme fotografira i snima Beroša za kampanju. Za taj će posao Kojundžić dobiti 600.000 kuna, a cijeli sustav košta više od 4 i pol milijuna kuna. Za sam dizajn stranice Cijepise koristio je templejt (predložak) od 49 dolara, objavio je Index.

Foto: NZJZ Andrija Štampar