Tri tisuće Abdićevih pristaša stiglo u Pulu za njegov 71. rođendan

U konvoju od 37 autobusa, više kombija i osobnih automobila oko 3000 pristaša Fikreta Abdića iz svih krajeva Cazinske krajine, Velike Kladuše, ali i Slovenije doputovalo je u nedjelju poslijepodne u Pulu u čast 71. Abdićeva rođendana.

Već tradicionalno okupili su se na parkiralištu ispred pulskog zatvora, u kojem Abdić služi petnaestogodišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Cazinskoj krajini. Fikreta Abdića u nedjelju su, tri dana prije 71. rođendana, posjetili članovi obitelji sin Ervin, kćerke Ervina, Elvira i Edina te unuci, zetovi i snahe.

“Babo se dobro osjeća, sretan je da smo se i ove godine okupili jer je ovo deseta godina kako je u zatvoru”, rekla je novinarima nakon što je obišla oca kćerka Elvira Abdić-Jelenović. Prema njezinim riječima, on nema nikakvih primjedbi na tretman u pulskom zatvoru, ali ne koristi nijednu pogodnost. “Babo ne priznaje presudu, ne osjeća se zatvorenikom, pa tako ne želi koristiti ni pogodnosti koje može, poput slobodnih vikenda”, rekla je.

Fikreta Abdića posjetilo je još dvadesetak Kladušana, članova nevladinih udruga i njegove stranke Demokratske narodne zajednice. Svi oni ponovili su da ga je hrvatsko pravosuđe nevinog osudilo.

Fikret Abdić je 2002. godine na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Cazinskoj krajini počinjenog u razdoblju od 1993. do 1995. godine. Tri godine kasnije, 2005. Vrhovni sud smanjio mu je kaznu zatvora na 15 godina. U pulskom zatvoru je od 2007.