Trojica uhićena zbog zločina nad Hrvatima u Kotor Varošu

Policija u Banjoj Luci uhitila je tri osobe koje se terete da su počinile ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva u Kotor Varošu, potvrdila je glasnogovornica Okružnog tužiteljstva u Banjoj Luci Mira Miletić. Tužiteljstvo je izdalo nalog za privođenje Ljubiše Vranješa (42), Mladena Milića (45) i Gorana Markovića (52), bivših pripadnika paravojnih postrojbi bosanskih Srba.

Nakon saslušanja tužitelj je prvoj dvojici odredio jednomjesečni pritvor dok će se o mogućoj mjeri pritvora za trećeg osumnjičenog odlučiti nakon konzultacije s liječnicima s obzirom da je on teškog zdravstvenog stanja, kazala je Miletić. Ona je također potvrdila kako se ova trojica terete za ubojstvo braće Ive i Zdravka Grgića.

Po pisanju lokalnih medija, navedena trojica su bili pripadnici Srpskih obrambenih snaga (SOS), paravojne postrojbe kojom je zapovijedao Stojan Župljanin, ratni načelnik banjalučke policije. Za zlodjela koja je počinio protiv Župljanina je podignuta optužnica pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a suđenje mu je počelo u rujnu 2009. godine.

Viktor Grgić, nekadašnji stanovnik Kotor Varoši koji sada živi kao izbjeglica u Rijeci, prije dvije godine je kazao “Nezavisnim novinama” kako mu je Marković ubio dva brata. Viktor Grgić i njegova braća Ivo i Zdravko bili su zatočeni, a jedne večeri trojica osumnjičenih su ih bez objašnjenja izveli iz kuće u kojoj su bili zatvoreni te im potom pucali u leđa. “Vidio sam da je na Zdravka i Ivu pucao Marković”, kazao je Viktor Grgić koji je iako ranjen uspio pobjeći s mjesta egzekucije.