Turski brodovi ipak neće u Neum, Vijeće ministara BiH nije dalo suglasnost!

vijece-ministara-2014-07

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak nije dalo suglasnost za uplovljavanje dvaju turskih vojnih brodova u Neumski zaljev gdje su trebali održati vježbe, jer se tome protive lokalne vlasti, priopćeno je nakon sjednice vijeća ministara, javlja Hina.

U kratkom priopćenju objavljenom nakon sjednice navodi se da suglasnost nije dana za održavanje otvorene morske vježbe akademije mornarice oružanih snaga Republike Turske, koju je tražilo ministarstvo sigurnosti BiH, a koja se trebala održati od 14. do 19. srpnja ove godine u Neumu. Vijeće ministara dodaje da će o tome ministarstvo sigurnosti obavijestiti predsjedništvo BiH.

Protiv ulaska brodova u neumski zaljev bila je lokalna zajednica, koja smatra da bi se prisutnost ratnih brodova negativno odrazila na turističku sezonu i ekosustav.

Ranije je ministarstvo vanjskih poslova, kojemu je na čelu Zlatko Lagumdžija, odobrilo uplovljavanje dvaju turskih brodova bez suglasnosti vijeća ministara, zbog čega je prosvjedovao predsjednik vijeća Vjekoslav Bevanda ističući da se lokalne vlasti tome protive te da se na taj način ignoriraju njihova stajališta.

Lokalne vlasti u Neumu ranije su najavile blokadu cestovnog i morskog prometa uoči dolaska turskih brodova.