U Banjoj Luci preminuo legendarni boksač Marijan Beneš

U Banjoj Luci preminuo legendarni boksač Marijan Beneš

U Banjoj Luci jutros je, nakon duge bolesti, preminuo slavni boksač Marijan Beneš. Njegova kći Žanet je Dnevnom avazu potvrdila da je njen otac umro jutros u 67. godini.

Tijekom svoje amaterske karijere Beneš je osvojio devet naslova prvaka Bosne i Hercegovine, četiri naslova prvaka Jugoslavije i nebrojene revijalne titule.

Na Europskom amaterskom prvenstvu u boksu održanom 1973. godine u Beogradu osvojio je titulu šampiona Europe u lako-velter kategoriji. Te godine je proglašen sportašem godine u izboru dnevnog sportskog lista “Sport”. Ubrzo poslije ovog uspjeha Beneš se razbolio od hepatitisa.

Godine 1979. u prepunoj dvorani Borik u Banjoj Luci okitio se naslovom profesionalnog prvaka Europe.

Iz boksa 1983. godine nakon teške ozljede oka, ali je nastupao u ekshibicijskim mečevima devedesetih godina. Izdao je knjigu o sportu “Druga strana medalje”.

Beneš je lani primljen u Klinički centar u Banjoj Luci zbog visokog tlaka i opće slabosti organizma. Imao je Alzheimerovu bolest i stanje mu se pogoršalo. Tijekom života Marijan je prebolio žuticu, izgubio je oko, te su mu bile uništene glasnice.

Posljednje godine života proveo je u skromnom domu u Banjoj Luci, bez novčanih sredstava koje bi mu osigurale adekvatnu zdravstvenu pomoć.