U BiH osuđeni ratni zločinci mogu voditi obrazovne institucije i općine, sutra možda i državu

Iako je 2006. osuđen na dvije i po godine zatvora, osuđeni ratni zločinac Amir Kubura imenovan je za člana upravnih odbora pedagoško-obrazovnih institucija – Prirodno-matematičkog i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

“Zakonodavac treba odrediti koji oblik javnog angažmana takve osobe mogu imati. S druge strane je sa moralnog aspekta sasvim evidentno da mnoge funkcije na koje se takve osobe imenuju, s moralnog aspekta, nisu prihvatljive”, smatra Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, prenosi Federalna.ba.

Podsjetimo, Kuburu je Haaški sud proglasio krivim po zapovjednoj odgovornosti zato što nije spriječio niti kaznio krivce za pljačke imovine, kakva se zbila u lipnju 1993. godine u selima Brajkovci, Ovnjak, Sušanj, kao i za uništavanje imovine i bezobzirnu pljačku u Varešu, nekoliko mjeseci kasnije.

Kubura nije jedini pravomoćno osuđeni ratni zločinac koji se vraća u javni život.

Branko Grujić, ratni načelnik Zvornika, u Beogradu je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog ratnih zločina u tom gradu. Danas je nositelj SDS-ove izborne liste za Skupštinu općine Zvornik. “Sud je donio presudu i on je odležao taj dio kazne. Razgovarali smo u više navrata o tome i Branko ne osjeća krivim”, kaže kandidat SDS-a za načelnika Zvornika Dragomir Vasić.

Pred Haaškim osuđena je i tzv. Šamačka grupa. Godine 2006. Blagoje Simić pravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora. Sada je na slobodi, član je SDS-a i čeka izbore na kojima će biti nositelj liste za Skupštinu općine Šamac.

Simu Zarića, također iz Šamca, Haaški je sud osudio na šest godina zatvora zbog progona, hapšenja i nehumanog postupanja protiv šamačkih Bošnjaka i Hrvata 1992. godine. Vratio se u politiku, socijalisti su ga kandidirali za odbornika u Šamcu. “Da se ponovi rat opet bih uradio sve isto, jer smatram da nisam ništa skrivio”, kaže Simo.

Po izbornom zakonu Bosne i Hercegovine sve ovo je moguće. U Članu 1.6. stoji: “Nijedna osoba koja je na izdržavanju kazne izrečene od Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, i nijedna osoba koja je pod optužnicom Suda, a koja se nije pokorila naredbi da se pojavi pred Sudom, ne može biti upisano u Središnji birački popis, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriju Bosne i Hercegovine.”

Za one koji su osuđeni i kaznu izdržali zakon ne kaže ništa. Drugim riječima, dokazani ratni zločinci mogu se vratiti na iste pozicije na kojima su bili kada su počinili zločine!