U BiH ubuduće pet birališta za hrvatske izbore

Hrvatska bi vlada u četvrtak Saboru trebala predložiti izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, kojima će se izborni zakon uskladiti s promjenama Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prihvaćenima u lipnju, piše “Vjesnik”.

Time će se oživotvoriti novosti u izbornim pravilima vezane uz hrvatske državljane s prebivalištem u inozemstvu i pripadnike nacionalnih manjina, koji će na idućim parlamentarnim izborima prvi put glasati prema novim pravilima.

U izborni zakon unijet će se nova ustavna odredba po kojoj građani koji trajno žive u inozemstvu na parlamentarnim izborima, mogu birati tri saborska zastupnika i pravo glasa mogu ostvariti isključivo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Sadašnji izborni zakon propisuje da broj zastupnika izabranih glasovima birača iz inozemstva ovisi o njihovu odzivu na izbore i o odzivu birača u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je na izbore 2007. izašlo 2,52 milijuna birača, a s obzirom na to da se u 10 izbornih jedinica biralo 140 zastupnika, u prosjeku je svaki od njih dobio 17.996 glasova.

“Vjesnik” podsjeća da su na tim izborima izvan Hrvatske glasala 90.402 hrvatska državljana te da se dijeljenjem tog broja sa 17.996, došlo do toga da su hrvatski državljani koji žive u inozemstvu dobili pravo na pet zastupnika.

Ranije se glasačko pravo moglo ostvarivati i izvan hrvatskih veleposlanstava i konzulata, u dogovoru s pojedinim državama, pa su tako na izborima 2007. u BiH bila čak 124 biračka mjesta. Ubuduće će u BiH moći biti samo pet biračkih mjesta – u veleposlanstvu i konzulatu u Sarajevu te u konzulatima u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli.

Fiksiranjem broja zastupnika iz inozemstva na tri, ubuduće će ukupan broj saborskih zastupnika biti stalan. Umjesto 153, koliko ih je sada, bit će ih 151, 140 će ih se birati u 10 izbornih jedinica, 3 u inozemstvu, a 8 će birati pripadnici manjina.