U Borovu naselju obilježena 20. obljetnica pogibije Blage Zadre

Komemorativnim skupom ispred spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u vukovarskoj četvrti Borovu naselju, danas je obilježena 20. godišnjica pogibije general bojnika Blage Zadre (1944.-1991.), jednog od junaka Domovinskog rata i obrane Vukovara.

Blago Zadro istinski je heroj Vukovara i Domovinskog rata, rekao je na komemorativnom skupu potpredsjednik Vlade Petar Čobanković dodajući kako je Zadro bio običan čovjek, koji se ni po čemu nije izdvajao od drugih, ali se među prvima odazvao pozivu dr. Franje Tuđmana i postao jednim od najvećih junaka Domovinskog rata.

Uoči komemorativnog skupa, brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na grobu generala Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je misa zadušnica.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara, nedaleko od Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novom groblju zajedno s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar, a pokopani su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uz posmrtne ostatke njegova sina Roberta, koji je 1992. poginuo na hercegovačkom ratištu.

Na obilježavanje obljetnice Zadrine smrti otišli i brojni članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata “General Blago Zadro” – podružnica Grude, a s njima je u Vukovaru i Mladen Begić, ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije. Članovi ove udruge su istaknuli ponos što ona nosi ime pokojnog generala Zadre, po kojem ime nosi i jedna od ulica u Grudama.

Blago Zadro je iz rodnih Gruda kao desetogodišnjak odselio u Borovo naselje te u Domovinskom ratu postao junak Trpinjske ceste i obrane Borova i Vukovara.