U Briševu kod Prijedora polupane ploče s imenima Hrvata ubijenih 1992.

U Briševu kod Prijedora polupane ploče s imenima Hrvata ubijenih 1992.

Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, oštro je u utorak osudio uništavanje spomen ploča Hrvatima ubijenima u mjestu Briševu kod Prijedora na početku rata 1992. godine.

Kako je priopćeno iz Jerkovićeva ureda, on je oštro osudio ovaj vandalizam te te zatražio istragu.

U Briševu kod Prijedora polupane ploče s imenima Hrvata ubijenih 1992.

“Pojedinci, usuđujem se reći huligani, često zaboravljaju da je ovo višenacionalna sredina u kojoj se vjera, suživot i kultura međusobno poštuju i uvažavaju stoljećima”, navodi se u Jerkovićevu očitovanju. On je zatražio istragu policijskih tijela te procesuiranje odgovornih.


PROČITAJTE I OVO:

BRIŠEVO: Selo koje su susjedi Srbi izbrisali s lica zemlje, a 67 njegovih stanovnika pobili


“Tražim od nadležnih institucija da pod hitno istraže te pronađu počinitelje ovog sramnog čina jer ovakav vandalizam se ne smije događati”, ističe Jerković.

Po navodima iz ovoga priopćenja spomen ploče za ubijenih 67 Hrvata iz sela Briševa uništene su u nedjelju 26. svibnja.

Selo Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Prijedora, praktično je zbrisano s lica zemlje 24. i 25. srpnja 1992. godine u napadu srpskih snaga.

To selo su najprije opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili najmanje 67 mještana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i djecu, te porušili i zapalili sve kuće te crkvu.

Bilo je to najveće stradanje Hrvata u jednom danu tijekom cijelog rata u BiH.

Riječ je o gotovo zaboravljenom zločinu koji su počinile srpske snage na početku rata nad ljudima koji uopće nisu imali veze s vojskom ili borbama u Hrvatskoj ili BiH. Ubijeni su bili poljodjelci, seljaci, obični ljudi koje nije zanimala politika, jer da su pratili što se događalo na bojištima širom BiH i Hrvatske zasigurno ne bi čekali kao janjad na milost i nemilost dvjema do zuba naoružanim srpskim brigadama.

Danas, 27 godina poslije, samo jedna činjenica boli skoro jednako kao pokolj nad nevinim ljudima, a to je šutnja javnog mnijenja.

Proporcionalno gledano koliko medijske pozornosti dobiju drugi zločini u BiH, a posebice pojedini zločini nad Bošnjacima i Srbima, može se slobodno reći da Briševo kao mjesto sjećanja i pijeteta ne postoji.

Foto: Facebook