U Bruxellesu se ne vode nikakve konzultacije o ukidanju bezviznog režima za BiH

Kao sve zemlje zapadnog Balkana i Bosna i Hercegovina ima europsku perspektivu i ta europska perspektiva je 11. prosinca ove godine ponovo potvrđena od Vijeća Europske unije – izjavio je za Agenciju FENA glasnogovornik njemačkog veleposlanstva u Sarajevu Jens Wagner.

Na upit Federalne novinske agencije o stavu njemačke vlade o daljnjem proširenju EU, a u vezi s nedavnom izjavom njemačke kancelarke Angele Merkel da Europska unija u ovom trenutku neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima, Wagner je odgovorio da Bosna i Hercegovina dosad još nije podnijela zahtjev za kandidacijski status.

Na pitanje da li misli da može doći do suspenzije bezviznog režima za BiH s obzirom na veliki priliv lažnih azilanata iz BiH u Njemačku, Wagner je odgovorio da se svi dogovori i sve izmjene i usklađivanja europskog viznog zakona donose na europskom nivou.

“Trenutno se ne vode nikakve konsultacije, niti ima aktualnih izjava o ukidanju bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine”, naglasio je Wagner.

U vezi s aktualnim pitanjem o zatvaranju OHR-a, odnosno da li je ili još nije vrijeme za to, Wagner je kazao da preduvjeti za zatvaranje OHR-a tj. ciljevi i uvjeti iz programa 5 + 2 još nisu ispunjeni.
“Mi se nadamo da će ovi preduvjeti u što skorije vrijeme biti realizirani. Odgovornost je u rukama političara”, rekao je za Fenu glasnogovornik njemačkog veleposlanstva u Sarajevu Jens Wagner.