U Caracasu preminuo Zdravko Sančević, nekadašnji ministar iseljeništva, prvi hrvatski veleposlanik u BiH…

U Caracasu preminuo Zdravko Sančević, nekadašnji ministar iseljeništva, prvi hrvatski veleposlanik u BiH...

U Caracasu je 21. rujna 2021. preminuo dr. Zdravko Sančević, objavila je Hrvatska matica iseljenika. Rođen je 20. siječnja 1931. godine u Crkveni kod Teslića, u Bosni i Hercegovini, a s roditeljima je 1948. stigao u Venezuelu.

Doktor znanosti, profesor i osnivač Naftne škole Centralnog sveučilišta Venezuele (UCV) bio je na visokim tehničkim pozicijama u venecuelanskoj naftnoj industriji (PDVSA).

Sudjelovao je u osnivanju i usmjeravanju hrvatskih institucija u Venezueli: Venezuelski hrvatski centar, Venezuelski hrvatski odbor, Venezuelska hrvatska katolička misija i Hrvatski dom C.A.

U razdoblju 1991. – 1998. u Hrvatskoj bio je pukovnik Hrvatske vojske, ministar u koalicijskoj vladi, ministar iseljeništva, predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta u Zagrebu, veleposlanik Republike Hrvatske i dekan Diplomatskog zbora u Bosni i Hercegovini te zastupnik u Hrvatskom saboru izabran na listi za dijasporu.

Godine 1999. vratio se u Venezuelu kao Ad Honorem generalni konzul Republike Hrvatske u Bolivarskoj Republici Venezueli, na dužnost koju je obnašao do 2013. godine.

Autor je znanstvenih djela, eseja i knjiga hrvatske tematike. Odlikovan je brojnim venecuelanskim i hrvatskim odlikovanjima. Dobio je, među inim, i Zlatnu diplomu humanista desetljeća Međunarodne lige humanista.