U ČAST HRVATSKIH VELIKANA: Šime Strikoman u Pragu snimio tri milenijske fotografije

Proslavljeni fotograf Šime Strikoman snimio je u utorak 10. listopada na Strossmayerovom trgu u Pragu tri milenijske fotografije posvećene trojici hrvatskih velikana povezanih s glavnim gradom Češke: Faustu Vrančiću, Nikoli Tesli i Josipu Jurju Strossmayeru.

U snimanju je sudjelovalo više stotina učenika osnovne škole Strossmayerovo náměstí.

Bio je to prvi slučaj da Strikoman na jednoj lokaciji snima čak tri milenijske fotografije, a povod za snimanje u Pragu bilo je obilježavanje 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića. Tim je povodom 9. listopada u Pragu u sklopu projekta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu koji vodi dr. sc. Marijana Borić održan znanstveni kolokvij koji su organizirali Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj, Češko-hrvatsko društvo iz Praga i Hrvatsko-češko društvo iz Zagreba.

Zbog lošeg vremena, snimanje na platou ispred crkve svetog Antuna održano je u vrlo zahtjevnim uvjetima, a Strikomanu su pomagali praški vatrogasci, kao i djelatnici hrvatskog Veleposlanstva i Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Pragu.

Milenijska fotografija posvećena Vrančiću imala je motiv padobrana kao njegovog najpoznatijeg izuma.

Jubilej ovog hrvatskog polihistora, izumitelja i leksikografa koji je od 1581. do 1594. živio u Pragu kao savjetnik rimsko-njemačkog cara te češkog i hrvatskog kralja Rudolfa II. iskorišten je i za popularizaciju još jednog hrvatskog znanstvenog velikana, Nikole Tesle koji je bio praški student te u Pragu od 2014. u Ulici Nikole Tesle ima svoj najveći spomenik na svijetu.

Milenijska fotografija posvećena Tesli prikazuje učenike osnovne škole Strossmayerovo náměstí koji su svojim tijelima formirali natpis Tesla i tri znaka munje. Praška škola nazvana po hrvatskom biskupu, političaru, meceni i počasnom građaninu Praga ove godine slavi svoju 110. godišnjicu, a u čast tog jubileja Strikoman je snimio njene učenike koji su tijelima formirali logo škole koji se sastoji od natpisa “Stros” i četiri olovke.

Milenijske fotografije koje prikazuju skupine od nekoliko stotina ili tisuća ljudi Šime Strikoman realizira od 2000., a nakon gostovanja u Pragu broj fotografija snimljenih u sklopu tog projekta popeo se na 593. Prag je 197. grad u kojem su snimljene milenijske fotografije i jedan od rijetkih izvan Hrvatske.

Foto: Šime Strikoman