U četvrtak i petak na Jahorini sastanak Trilaterale BiH-Hrvatska-Srbija

Na Jahorini će se u četvrtak i petak održati drugi sastanak Trilaterale Bosna i Hercegovina-Hrvatska-Srbija na predsjedničkoj razini na kojem će se okupiti članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radovanović te predsjednici Hrvatske i srbije Ivo Josipović i Boris Tadić.

Sastanak je nastavak procesa započetog sastankom u srpnju 2011. na Brijunima, kada je dogovoreno da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i predsjednici Hrvatske i Srbije redovno nalaze u ovom formatu dva puta godišnje kako bi razmijenili mišljenja o odnosima između te tri zemlje i u regiji, te dodatno potaknuli rješavanje preostalih otvorenih pitanja, kao i ideja o suradnji na pitanjima od zajedničkog interesa.

Domaćin sastanka na Jahorini je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje je predložilo sljedeće teme za razgovor: aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, mogućnost zajedničkih kandidatura za sportska događanja, zajedničko apliciranje za fondove Europske unije za prekograničnu suradnju, pripreme za promjene graničnog režima nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju i mogućnost međusobnog zastupanja u konzularnim stvarima u trećim državama.

Predsjednik Josipović će također izložiti svoj prijedlog o mogućnostima sklapanja bilateralnih ugovora kojima se jača suradnja na progonu počinitelja ratnih zločina. Sporazumima bi se, između ostalog, predvidjela nadležnost sudova država prebivališta osumnjičenika i ojačali mehanizmi suradnje kojima se izbjegava moguća politizacija kaznenih postupaka.