U Dugom Selu pojavila se zaraza šugom

Pet osoba u Dugom Selu javilo se ovoga mjeseca liječniku sa simptomima svraba ili šuge. Prema informacijama lokalne ljekarne, još je desetak obitelji zatražilo mast za tretiranje ove bolesti.

iching_human_630

Riječ je o površinskoj bolesti kože koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei, a neki od glavnih simptoma su intenzivni svrbež, osobito tijekom noći, te sivkastocrne linije između prstiju šake, na laktovima, donjoj strani trbuha i ostalim dijelovima tijela koji najčešće dolaze u kontakt s drugim osobama. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako je riječ o vrlo zaraznoj bolesti, ali da mjesta za paniku nema ako se svi pridržavaju savjeta stručnjaka.

„Zaraza se prenosi s čovjeka na čovjeka preko rublja, odjeće, posteljine ili spolnim odnosom. Važno je da svi koji osjete svrab posjete liječnika i tretiraju bolest kremama koje im je preporučio stručnjak. Osim toga, bitno je redovito održavanje higijene. Nekoliko dana prije liječenja trebala bi se dobro prokuhati odjeća, ručnici i posteljina zaražene osobe“, objasnila je za Večernji list Iva Pem Novosel iz epidemiološke službe HZJZ-a te dodala kako je najvažnije od svega da se ljudi ne srame i ne skrivaju, nego da se jave liječnicima kako bi se mogli pravilno liječiti.

Inače, u Hrvatskoj se godišnje zabilježi između 500 i 600 slučajeva zaraze svrabom ili šugom.