U Francuskoj pronađeno mrtvo tijelo kosovskog pjesnika i akademika Alija Podrimje

Ali-PodrimjaFrancuske vlasti obavijestile su ministra vanjskih poslova Kosova Envera Hoxhaja da je pronađeno mrtvo tijelo poznatog kosovskog pjesnika i akademika Alija Podrimje, prenijele su agencije.

Podrimja je izgubio sve veze s obitelji, kolegama i prijateljima 18. srpnja dok je boravio u Francuskoj i sudjelovao na festivalu “Glas Mediterana ” (Voix de la Méditerranée) u gradu Lodev.

Francuske vlasti rade na otkrivanju svih okolnosti pod kojima je Podrmlja izgubio život. Prištinski mediji prenose informacije da je Podrimlja bolovao od zaboravnosti.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova jučer je prištinskim medijima potvrdilo da se već dva dana ne zna za sudbinu Alija Podrimje.

Iz ministarstva je potvrđeno da je kosovska ambasada u Parizu odmah zatražila od francuskih vlasti da poduzme sve moguće kako bi se pronašla njegova lokacija. Hoxhaj je kontaktirao francusko ministarstvo vanjskih poslova i pozvao na razgovor francuskog ambasadora na Kosovu Jeana-Françoisa Fotoua.

Kosovski mediji prenose da 70-godišnji Podrimja pati od senilnosti i da to može biti razlog što se dosad nije javio obitelji.

Podrimja je 1942. osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom gradu Đakovici. Diplomirao je na Odsjeku za albanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Prištini. Objavio je tridesetak knjiga poezije i eseja od kojih najpoznatija su: “Torzo”, “Credo”, “Folja”, “Zari”, “Lum Lumi”, “Fundi i gëzuar”, “Buzëqeshja në kafaz”, “Ishulli Albania”, “Pikë e zezë në blu” i dr. Njegova djela su prevedena na engleski, njemački, francuski, poljski, talijanski, mađarski, turski jezik kao i na sve jezike bivše državne zajednice. Njegova poezija je zastupljena u brojnim antologijama, na albanskom i drugim jezicima. Član je Akademije Nauka i Umjetnosti Kosova. Živi kao slobodni umjetnik u Prištini.

Pjesnik Ali Podrimja je još prije 40 godina u jednom monumentalnom stihu izgradio metaforu “Kosovo je moja krv koja se ne prašta!” (Kosova është gjaku im që nuk falet!). To je svakako amblem prve faze njegovog stvaralaštva, koja će kasnije imati značajnu ulogu u interpretaciji cijelog književnog opusa ovog pjesnika koji je od samog početka insistirao na tome da bude glavni pjesnik svoje nacije, piše o njemu književnik Basri Capriqi.

Ali Podrimja bez sumnje je jedan od najvećih albanskih pjesnika uopće. Tokom ovih 40 i više stvaralačkih godina uspio je izgraditu jedan, i vrijednostima i obujmom, izuzetno respektabilan opus. Bez njegove poezije, albanska književnost bila bi mnogo siromašnija, a albanska kultura praznija.

Podrimja je danas najprevođeniji, u regiji i ostatku svijeta najzastupljeniji i najpoznatiji pjesnik albanske književnosti. U posljednjem deseteljeću njegova je poezija doživjela nekoliko izdanja na velikim jezicima i dočekana sa velikim interesom kritike u Parizu, Frankfurtu, New Yorku, Rimu, Varšavi, Beču i drugim centrima.