U Hrvatskoj je i to je moguće: Ured predsjednika, Sabor, Vlada i nekoliko ministarstava krše Zakon o radu

I to je moguće u Hrvatskoj: nalaz Državne revizije za 2011. godinu otkriva da su Ured predsjednika, Ured bivšeg predsjednika, Vlada RH, Hrvatski saboru, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo turizma kršili odredbe Zakona o radu.

Radi se, kako piše Tportal, o kršenju odrebi kojima je reguliran broju dopuštenih prekovremenih sati – državnim djelatnicima obračunavali su se i isplaćivali i ti prekomjerni sati.

Zakona o radu (ZOR), u članku 45., propisuje da prekovremeni rad zaposlenika ne smije trajati više od 180 sati godišnje ili 32 sata mjesečno.

Ured predsjednika ima 155 zaposlenih, a ukupno je za prekovremene u 2011. godini isplaćeno 826.261 kunu.

Ipak, inspektori nisu procijenili da je time ugroženo zdravlje zaposlenika, pa na vrata Pantovčaka nisu ni zakucali.

Baš kao i kod Josipovića, i u Vladinom uredu, u kojem je do 23. prosinca stolovala Jadranka Kosor, obilato su se naplaćivali nedopušteni prekovremeni sati, piše Tportal.

Uredi i službe Vlade RH zapošljavali su 487 zaposlenika i ukupno je za prekovremene isplaćeno 4,3 milijuna kuna, a za dio zaposlenika obračunato je više od 180 prekovremenih sati.

Zanimljivo je da Državni inspektorat, koji je bio obaviješten o broju nedopuštenih prekovremenih sati, nije procijenio da je ugroženo zdravlje, odnosno radna prava zaposlenika Vladinog te Ureda predsjednika, dok su u privatnom sektoru mnogo senzibilniji na pokušaj izrabljivanja, napominje Tportal.

I zaposlenicima Sabora, tijela koje donosi zakone, isplaćivani su nedozvoljeni prekovremeni sati. Ured Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa naveo je da je potreba za prekovremenim radom nastala “i zbog obrade podataka unesenih u novi obrazac imovinske kartice, propisan Zakonom o sprječavanju sukoba, te zbog nedovoljne kadrovske popunjenosti”.

Prekovremeno se, i to nedozvoljeno puno, radilo i u Uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, za što je jednoj djelatnici isplaćeno oko 34.000 kuna. Bivši je predsjednik o nedopuštenim prekovremenim izvijestio inspekciju Ministarstva uprave, napominjući da “ima zaposlenu jednu državnu službenicu od koje se, zbog specifičnosti poslova, zahtijeva cjelodnevna dostupnost, što neće ugroziti njezino zdravlje”.

Pravi se rekorderi među korisnicima nedopuštenih prekovremenih kriju u Ministarstvu pravosuđa. Tamo su za prekovremene sate isplatili 3,5 milijuna kuna. Od ukupno 397 zaposlenika koji su radili prekovremeno, čak njih 117 prekoračilo je zakonski maksimum, a za 53 zaposlenika zabilježeno je čak 300 prekovremenih sati na godišnjoj razini!