U Hrvatskoj opet ista priča – zbog lopova stradaju pošteni!

Ministar financija Slavko Linić, koji je zajedno s potpredsjednicima Vlade Brankom Grčićem i Milankom Opačić, putem twittera građanima odgovarao na pitanja, kaže da će se olakšice na plaćanje poreza na kupnju prve nekretnine ukinuti zato što se previše zloupotrebljavala!

slavko-linic-630

“Porezna uprava najviše sporova vodi vezano za porez na promet nekretnina, i to upravo zbog zloupotreba olakšica na prvu nekretninu. Zato je predloženo smanjenje stope poreza na promet nekretnina s pet na četiri posto, kao mjera poticanja prometa nekretninama”, ističe Linić.

I tako će, po tko zna koji put, u ovoj zemlji pošteni nastradati zbog nepoštenih, da ne kažemo lopova.

Mladi ljudi koji se, umjesto da čekaju da netko drugi riješi njihov stambeni problem, odluče skucati novce, tj. podići skupe kredite, i narednih 25 ili 30 godina otplaćivati svoj krov nad glavom, neće za svoj rizik i hrabrost više biti nagrađeni oslobađanjem poreza, i to da bi se stalo jednom drugom soju ljudi.

Država, koju financiraju svi građani, pa i ovi koji ostaju olakšice za prvu nekretninu, olako priznaje poraz, odnosno priznaje ga bez borbe. Očito zato što taj poraz njih ništa ne košta. Zato što za nesređene zemljišne knjige, neefikasnu Poreznu upravu i isto takvo pravosuđe ceh neće platiti Linić i njegovi kolege iz vlade, nego građani, i to oni koji pošteno plaćaju poreze, prireze, trošarine, takse…

(Ivona Zovko)