U Jajcu otvorena izložba "Bosna u vrijeme Kulina bana"

jajce2U zidinama srednjovjekovnog grada Vranduka juče je, u povodu 823. godišnjice Povelje Kulina bana, dokumenta koji mnogi smatraju “rodnim listom” Bosne i Hercegovine, otvorena izložba Arhiva Federacije BiH iz Sarajeva “Bosna u vrijeme Kulina bana”.

Autor izložbe Admir Hadrović istaknuo je da je postavka koncipirana na 16 panoa, donoseći sadržaj kojim se podsjeća na značaj Povelje za državnost BiH, ali oslikavaju i drugi segmenti vladavine bana Kulina u Bosni.

“Danas je točno 823. godine od izdavanja Povelje Kulina bana, koju mnogi smatraju rodnim listom bosanske državnosti. Pored koncepta povelje i njenog sadržaja, bit će predstavljeni i drugi segmenti koji govore o vladavini Kulina bana.

Tu su, na primjer, Kulinova ploča koja je pronađena kod Visokog, te informacije o saboru na Bilinom polju održanom 1204. godine, kada se Kulin ban sa svojim narodom odriče učenja Crkve bosanske, odnosno bogumilstva”, istaknuo je Hadrović.

Direktor JU Dom kulture Jajce Mevzudin Duranović istaknuo je da uposlenicima ove ustanove čini veliku čast i zadovoljstvo predstaviti izložbu posvećenu Kulinu banu i njegovoj Povelji.

Naglašava da postavka govori o vremenu srednjovjekovne Bosanske države i njenom vladaru banu Kulinu, te da joj je cilj obilježiti ovu značajnu godišnjicu od izdavanja Povelje, kao jedinstvenog dokumenta postojanja srednjovjekovne Bosanske države, razvijene i prosperitetne.

“Svima je poznata važnost Povelje, kao prvog dokumenta kojeg je izdao bosanski vladar za vladara druge države. Značaj Povelje se posebno ogleda u dva područja – istoriji bosanske državnosti i istoriji bosanskog jezika. Posebno mi je drago što je za ovu izložbu odabran grad Jajce, kao kraljevski grad”, zaključio je Duranović.