U Klubu Aluminij otvorena izložba fotografija "Zrinjski – uspomene"

U zajedničkoj organizaciji Aluminija d.d. Mostar i Udruge prijatelja športske obitelji Zrinjski Mostar, večeras je otvorena dokumentarno-povijestna izložba starih fotografija iz burne prošlosti Hrvatskoga športskog kluba Zrinjski Mostar, naziva “Zrinjski – uspomene”. Klub Aluminij bio je krcat, jednostavno se mogla osjetiti emocija koju je šetnja poviješću Mostara i poviješću toga kluba budila među nazočnim poštovateljima svega onoga što Zrinjski znači za grad na Neretvi.

Voditelj programa Darko Juka, predstojnik Ureda za odnose s javnošću Aluminija, proveo je posjetitelje najznačajnijim nadnevcima iz klupske povijesti, pozdravivši ih u ime Uprave Aluminija, na čelu s direktorom Ivom Bradvicom. U ime Udruge, organizatorima i svima koji su pomogli ostvaraj izložbe, napose onima koji su sačuvali i obnovili sve te fotografije (fra Anti Mariću, fra Anti Tomasu, Branimiru Martincu, Nikoli Šarcu i gospođi Jasni Rotim-Maldić iz Rijeke koja je Udruuzi ustupila neke dosad neviđene fotografije), zahvalio se negdanji istaknuti igrač Zrinjskoga Silvio Bubalo.

“Ova će izložba biti polaznom postajom za Zagreb i za druga mjesta u kojima ćemo predstaviti naš Zrinjski, a što je zapravo pripremom za 2012. godinu, kada obilježavamo dva desetljeća od obnove ovoga kluba”, poručio je Bubalo, dometnuvši kako je ova izložba zahvala svima onima koji su živjeli za Zrinjski, za Mostar i za Hercegovinu, a u ime kojih danas zbore njihove fotografije.

Izloženo je nešto više od dvadeset fotografija te nekoliko bitnih dokumenata, nastalih u razdoblju između 1905. godine, kada je Klub osnovan, i 1945. godine, kada je nasilno ukinut, nakon što su mu partizani, bez suda i razloga, strijeljali posljednjega predsjednika.

“Zrinjski tada nije iščeznuo i upravo je izložba ovih, krišom spašenih, svjetlopisa dokazom kako je sva ta desetljeća brižno njegovan, u srcima, u sjećanjima, u pričama, po prašnjavim škrinjama, na tavanima i u podrumima, da bi obnovu dočekao 1992. godine”, kazao je Juka, istaknuvši kako organizatori nisu ostali dužni niti za obećano iznenađenje.

Naime, osim fotografija, u Klubu Aluminij izložen je i desetljećima izgubljeni pokal, kojega je Zrinjski osvojio 1932. godine, na turniru u organizaciji Potpornoga društva rudarskih radnika. Pokal je, sa svojih 79 godina, prošle godine konačno vraćen doma, u Mostar, a u Klubu Aluminij večeras je prvi puta javno izložen.

Entuzijasti iz Udruge prijatelja športske obitelji Zrinjski Mostar svojim su ga sredstvima otkupili, jednako kao i što prikupljaju i obnavljaju svu tu povijestnu građu, a s radošću ističu kako će srdačno darivati taj pokal Klubu onda kada mu se jednom klupska uprava ili Grad oduže onako kako to Zrinjski i zaslužuje – osnutkom klupskoga muzeja.

Večer su glazbeno oplemenili pjevači mostarske klape Krš, a posebne su ovacije osvojili klapskom izvedbom izvorne himne Zrinjskoga, koja je pokazala što to Mostarci uistinu nose u srcima.

Izložba ostaje otvorenom do 15. veljače i moguće ju je, besplatno, razgledati svakim djelatnim danom od 9 do 19 sati.