U Krašiću obilježena 120. obljetnica rođenja blaženog kardinala Alojzija Stepinca

Krašić je jučer proslavio 120. obljetnicu rođenja blaženog kardinala Alojzija Stepinca, ujedno i Dan općine, osnovane prije 25 godina.

“Ponosni smo na našega zaštitnika, s ponosom ističemo da je on iz ‘naše’ Doline kardinala. Nikada ne smijemo odustati braniti istinu o njegovu liku i djelu, ne smijemo dozvoliti da ono što je on radio za svoj narod bude zaboravljeno”, nakon polaganja vijenaca ispred blaženikova spomenika rekao je načelnik općine Krašić Josip Petković Fajnik.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Petković Fajnik je govorio o projektima, posebno infrastrukturnim, realiziranim tijekom protekle godine.

“Općina doprinosi bržem i kvalitetnijem napretku, razvoju i očuvanju ruralnih područja koliko je to u njezinoj financijskoj mogućnosti. Nažalost naša su sela iz dana u dan sve napuštenija. Nekada je selo bilo izvor života, bilo je bogato i ‘živo’, a danas je postalo siromašno, propada, nestaje… Jedini način da se to promijeni je omogućiti lokalnim zajednicama više financijskih sredstava, više financijske samostalnosti. Konačno se treba provesti stvarna decentralizacija! Nema toga tko može i tko hoće bolje voditi brigu o svim potrebama lokalne zajednice od same te zajednice organizirane kroz lokalnu samoupravu”, rekao je Petković Fajnik, dodavši da je za opstanak ruralnih krajeva iznimno važna i demografska politika.

“Ona mora biti glavni pokretač, ‘usmjerivač’ svih ostalih politika. Sve nam je uzaludno i bezvrijedno ako nemamo djece i mladih obitelji”, dodao je načelnik. Prisutnima su se tijekom sjednice obratili gradonačelnik prijateljskoga Slunja Jure Katić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i župan Stjepan Kožić.

“I ja apeliram na Vladu RH da svoje mjere usmjeri prema onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ako želimo imati Hrvatsku ravnomjerno razvijenu, ravnomjerno naseljenu to se neće dogoditi bez značajne pomoći države, dapače ostat će nam predivni krajevi bez ljudi i života”, rekao je župan. Naglasio je da nema značajnijih projekata u lokalnim sredinama koje ne pomaže Zagrebačka županija. Istaknuo je primjer Regionalnog vodoopskrbnog sustava “Zagreb-istok” čija realizacija, nakon višegodišnjih priprema, uskoro počinje.

“Da je državna vertikala bila kooperativnija ovaj je sustav već mogao biti sagrađen”, rekao je župan, koji je po završetku sjednice vatrogascima Krašića uručio ključeve novonabavljene vatrogasne cisterne.

“Dosadašnja cisterna bila je stara. Bilo je krajnje vrijeme, i zbog sigurnosti vatrogasaca i zbog kvalitetne dobave vode, nabaviti novu, kvalitetniju”, rekao je Ivica Brebrić, predsjednik VZO-e Krašić.