U listopadu se nastavlja ekshumacija iz jame Radača u Gorancima

U listopadu će biti nastavljena ekshumacija iz jame Radača u naselju Goranci, sjeverno od Mostara, doznaje portal Bljesak.info iz Instituta za nestale osobe.

Radovi na jami Radača počeli su 2008. godine u studenom, zbog vremenskih uvjeta su krajem prosinca 2008. godine obustavljeni, zatim su nastavljeni 2009. godine. U srpnju 2009.g ekshumirane su četiri žrtve (tri osobe srpske i jedna hrvatske nacionalnosti).

Ekshumirane žrtve su identificirane na temelju DNK analize i utvrđeno je da je riječ o slijedećim osobama: Gordan (Braco) Zurovac, Dragomir (Mladen) Ilić, Slaviša (Neđeljko) Kandić, Vladimir (Ante) Pavić.

“Somenuta jama prema informacijama mještana duboka je oko stotinu metara, a mi smo do sada došli do dubine oko 50 metara. U jami se nalazilo puno neeksplodiranih minsko – eksplozivnih sredstava, ogromne količine raznovrsnog smeća, slojevi zemlje i kamenja. Dakle, riječ je o veoma teškoj i zahtjevoj ekshumaciji, kako zbog specifičnosti lokacije, jer je u pitanju duboka prirodna jama, tako i zbog otežanih radova jer su se morali stvoriti uvjeti za ekshumaciju, odvoženje smeća i čišćenje jame od minsko – eksplozivnih sredstava, dakle stvaranje sigurnosnih, ali i općih uvjeta za početak ekshumacije”, priopćeno je iz Instituta.

Radovi se dakle na ovom lokalitetu nastavljaju u listopadu kada će biti angažirana i SIPA, odnosno alpinistička grupa Jedinice za specijalnu podršku koja će se spustiti u unutrašnjost jame, saznaje Bljesak.info u Institutu za nestale osobe.