U Livnu predstavljena knjiga "Franjevci Bosne Srebrene u Albaniji"

Povodom dana općine Livno u dvorani pastoralnog centra župe Svih svetih u Livnu predstavljena je knjiga bosanskog ujaka i spisatelja fra Marijana Karaule “Franjevci Bosne Srebrene u Albaniji”.

Uz nazočnog autora knjige fra Marijana, prisutni su bili i urednik knjige, hercegovački franjevac fra Robert Jolić, provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, te pročelnik za kulturu grada Livna gospodin Damir Tadić koji je ujedno i vodio program.

U predstavljanje je uveo gospodin Damir Tadić koji je objasnio zašto baš u Livnu predstavljanje knjige. Naime, u Livnu su studirali brojni albanski bogoslovi, koji vežu povijest ovih dviju zemalja u neraskidivu svezu.

Zatim nam je urednik fra Robert, koji je ujedno i veliki ljubitelj pera, protumačio kako je knjiga nastala i kakav sadržaj ima.

Nakon toga uslijedila je opširnija naracija o iskustvu i vremenu provedenom u Albaniji provincijala Lovre Gavrana, koji je 29 godina proveo u tim krajevima među Albancima, što na Kosovu, što u Albaniji. Spomenuo je kako su albanski vjernici unatoč komunizmu i brojnim nedaćama u životu vjerno čuvali svoju vjeru i prenosili je s koljena na koljeno. Vrline koje imaju albanski vjernici, katolici, jednostavno osjetite čim zakoračite na njihovo tlo. Ljubaznost, gostoljubivost, požrtvovnost, hrabrost, prava vjera su ono što ih krasi, a što nama u Bosni i Hercegovini mnogo nedostaje, veli Fra Lovro.

Svoj govor završio je sa zahvalom fra Marijanu za ovaj posao, s nadom da će se ova knjiga prevesti i na albanski jezik kako se most između ovih dviju obala ne bi njihao.

I na koncu fra Marijan se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli da se njegov mukotrpni rad dokonča, te je zaželio da svojom knjigom potakne sve one čitatelje da se zainteresiraju za upoznavanje zemlje Albanije, zemlje tragične prošlosti, ali zemlje nade i vjere. [kta/f.b.]