U Maclju i na groblju Mirogoj obilježena 79. obljetnica bleiburške tragedije i Križnog puta

Foto: MORH / J. Kopi

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i državni tajnik Ministarstva obrane RH Branko Hrg, u sklopu izaslanstva Vlade RH, sudjelovali su danas na obilježavanju 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnog puta.

Ministar Anušić je sudjelovao na svetoj misi u crkvi Muke Isusove u Maclju koju je služio zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski, a državni tajnik Hrg na komemoraciji za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta kod Središnjeg križa na groblju Mirogoj u Zagrebu, gdje je molitvu izmolio vojni biskup u Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, objavio je MORH.

Foto: MORH / J. Kopi

U toj prigodi, ministar Anušić je poručio: “I ove smo se godine poklonili žrtvama komunističkog režima, među kojima nisu bili samo vojnici nego i civili – žene, djeca i starci koji su svirepo ubijani nakon 15. svibnja 1945. godine. Bleiburška tragedija bolna je točka hrvatske povijesti, a samo istina može pomoći da žrtve i njihovi potomci imaju svoje činjenično i pravedno mjesto u ne tako davnoj povijesti. Naša je zadaća promicati istinu i njegovati uspomenu na žrtve”.

Podsjećamo, tijekom jučerašnjeg dana 17. svibnja 2024. godine predsjednik Vlade RH Andrej Plenković s izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeću kod zajedničke grobnice pored crkve Muke Isusove u Maclju, iskazavši poštovanje prema žrtvama Križnog puta, koje su stradale bez suda u kolonama smrti.

Komemoracija na Mirogoju

U povodu 79. godišnjice Bleiburške tragedije održana je komemoracijom na zagrebačkom groblju Mirogoj, a počast žrtvama Bleiburga i križnih puteva odala su izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade te udruga, kao i brojni građani.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je na tisuće ljudi ostavilo svoje živote na križnim putevima, te naglasio da je politika Vlade osuda svih totalitarnih režima – nacizma, fašizma, komunizma.

„Taj zločin zaslužuje osudu i stoga će naša Vlada danas i ubuduće komemorirati te žrtve, iskazivati im počast i zahvalu na njihovoj žrtvi. Na poseban način obveza nam je kao društvu prenositi na mlade generacije te povijesne činjenice da se takvo zlo nikad više ne dogodi“, poručio je ministar Medved.

Također je podsjetio da se već godinama intenzivno traga za sudbinama ubijenih ljudi, a istraživanja grobišta iz tog razdoblja u nadležnosti su Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i traganje za osobama nestalim u Domovinskom ratu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je da se danas u demokratskoj Hrvatskoj imamo obavezu sjetiti svih žrtava totalitarnih, nedemokratskih i zločinačkih režima, poručivši da će Hrvatski sabor i ubuduće biti pokrovitelj takvih događaja.

Molitvu na Mirogoju predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan, a dovu imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Halid Dolić. Tim je povodom služeno misno slavlje ispred crkve Muke Isusove u Maclju, koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a Hrvatska biskupska konferencija je suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH.

Tim povodom u petak, 17. svibnja, predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom položio je vijenac i odao počast žrtvama na Macelju, kod zajedničke grobnice pokraj crkve Muke Isusove, a u uz predsjednika Vlade bio je i ministar Medved.