U “multietničkom” i “tolerantnom” Sarajevu upali u katedralu i provocirali vjernike na misi

Foto: Hrvatski dnevnik

U nedjelju je na jutarnjoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova tijekom propovijedi došlo do neugodnosti, prenosi portal Katoličkog tjednika Nedjelja.ba.

Skupina od tri-četiri mladića koja je naknadno, nakon početka misnog slavlja ušla u katedralu te kratko sjela u zadnje klupe na desnoj strani, poslije nekog vremena, tijekom propovijedi, ustala je i krenuvši prema izlaznim vratima s podsmijehom povikala “Bajram barećula”, što je tradicionalan način čestitanja muslimanskog blagdana Bajrama, te napustila bogomolju.

“Pitamo se je li prejudicirano za pretpostaviti kako su mladići upravo nakon klanjanog Bajram-namaza (koji se, kako je objavila Islamska zajednica u BiH, klanja u 5:41) došli u sarajevsku prvostolnicu ‘praviti se važnima i pokazati svoj neodgoj ili je po srijedi nešto drugo?!”, poručili su iz Katoličkog tjednika, medija u vlasništvu Vhbosanske nadbiskupije.

To je, nažalost, tek jedan u nizu antikatoličkih incidenata u BiH.

Premda ispad u sarajevskoj katedrali nije bio ozbiljnijeg karaktera, činjenica je kako se prošlih mjeseci i godina bilježi sve više antikatoličkih incidenata u Bosni i Hercegovini, osobito u miješanim katoličko-muslimanskim sredinama, ističe portal Bitno.net.

Podsjećamo, nedavno je u Bugojnu, tijekom proslave Tijelova, skupina mladića ometala katoličke vjernike uzvikujući “Tekbir!”, što znači “Alah je velik/najveći”. Bugojanski župnik istaknuo je kako se slični incidenti odvijaju redovito tijekom velikih kršćanskih blagdana.

Početkom siječnja su u Neumu razbijeni križevi ispred crkve sv. Ante.

U rujnu prošle godine, u razmaku od dva tjedna, napadnut je i opljačkan katolički župnik u Kaknju te je vandalizirano groblje Družbe Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu.

Ranije su također oskrvnuti vjerski simboli u Uskoplju, katoličko groblje u Kaknju te križni put u Drijenči kod Tuzle.

Slični incidenti zabilježeni su početkom 2022. na katoličkom groblju u Mostaru dok su krajem 2021. oskrvnute filijalna crkva sv. Barbare u Vareš Majdanu te kapelica i kip Majke Božje u naselju Kralje kod Bihaća, što je bio treći takav incident u tom gradu u godinu dana.