U Njemačkoj panika zbog dioksina, nema opasnosti za potrošače u BiH

Nakon otkrića povišenih vrijednosti kancerogenog dioxina u jajima s njemačkih peradarskih farmi, počela je potraga za krivcem za ovaj prehrambeni skandal, a u skandal se umiješala se i Europska komisija. Glasnogovornik povjerenika za zaštitu potrošača John Dalli objavio je kako Bruxelles od Njemačke želi informaciju je li sporna hrana dospjela i na tržišta izvan Njemačke.

Međutim zasad još uvijek nije poznato koliko je jaja i mesa peradi uopće dospjelo na tržište.

Vezano za situaciju u BiH, iz Institucije ombudsmena za zaštitu potrošača navode da je Agencija za sigurnost hrane BiH nacionalna kontaktna točka za praćenje EU RASFF sustava (Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje).

“Putem Europskog RASFF sustava za uzbunjivanje nije do sada pristigla informacija da je sporni proizvod isporučen na BiH tržište, te prema za sada raspoloživim informacijama ne postoji opasnost za potrošače u BiH”, rečeno je Feni.

Agencija za sigurnost hrane BiH izrađuje procjenu rizika. “Do sada nismo zaprimili nijednu informaciju koja ukazuje na potrebu za procjenom rizika od dioksina u hrani za životinje”, kažu u Instituciji ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH.

Trag o kontaminaciji hrane za životinje vodi do jednog distributera ulja za proizvodnju životinjske hrane u njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein, gdje je ulje namijenjeno za industrijsku upotrebu u biogorivima bilo distribuirano za životinjsku hranu.