U Ogulinu svečano obilježena 30. obljetnica dolaska “Tigrova” na ogulinsko bojište

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

U Ogulinu je danas svečanom akademijom i tehničko-taktičkim zborom Hrvatske vojske obilježena 30. obljetnica dolaska 1. gardijske brigade „Tigrova“ na ogulinsko bojište.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je s Tigrovima s dubrovačkog ratišta došao na ogulinsko, posebno je izdvojio prijateljstvo i zajedništvo kao snažan čimbenik uspjeha Hrvatske, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

”U proteklih 30 godina realizirali smo kao narod sve strateške ciljeve, a da nije bilo hrabre obrane i pobjede u Domovinskom ratu, ne bi bilo ni slobodne Hrvatske”, rekao je Medved na svečanom obilježavanju obljetnice.

“Sve je to temelj daljnjeg prosperiteta Hrvatske”, naglasio je Medved.

“Sačuvajte ono što nas je nosilo u najtežim danima Domovinskog rata, a to je zajedništvo“, poručio je.

Opisujući ratna zbivanja na ogulinskom ratištu, Medved je izdvojio topnike, inženjeriju, logistiku, izvidnicu i sve druge koji su radili zajedno s Tigrovima i omogućili da se do zime izgrade barake, razminira dio Male Kapele. Sve su to bili preduvjeti da se prostor može obraniti i da se može prezimiti u uvjetima od dva metra snijega, kazao je.

”Odradili smo svoju misiju, put Tigrova je put hrabrosti i časti, ali krvav put, sa 367 poginulih i 6 nestalih suboraca diljem Hrvatske“, rekao je Medved.

General Mate Pađen, zapovjednik 143. brigade, rekao je da im je bila čast što su zajedno s Tigrovima držali dvije godine prvu liniju ogulinske bojišnice.

“Dolaskom Tigrova sve se u potpunosti mijenja. Obrana postaje sekundarna, a pripreme za napad primarna zadaća“, rekao je Pađen.

Zahvalio je pritom svima, a posebno onima kojih više nema i svima koji i danas nose posljedice rata.

Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg naglasio je da se Hrvatska vojska danas nadograđuje i modernizira, kao i poboljšava status vojnika.

“Na svaki mogući način treba poboljštati životni standard vojnikinja i vojnika da bi se i današnja generacija mladih ljudi javljala u vojsku, da bi Hrvatska imala sigurnost“, rekao je Hrg.

U Gradskoj knjižnici Ogulin postavljena je izložba ratnih fotografija koja će se moći razgledati do utorka, a danas se može razgledati taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske koji prikazuje opremu i naoružanje.

Današnjoj svečanosti prethodila je misa u Župnoj crkvi Sveti Križ.