U Okučanima odana počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak

Foto: MORH

U Okučanima je danas, uz budnicu Orkestra OSRH ulicama Okučana, polaganje vijenaca i ruža na spomen-obilježje “Kocke vedrine” i podsjećanje na sve poginule, održana središnja svečanost obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Preletom iznad Okučana i cijelog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izveli su svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost, objavio je MORH.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se na prelet borbenih aviona Rafale čime je na poseban način memorirana 29. obljetnica VRO Bljesak. “Drago nam je da će zahvaljujući odlukama naše Vlade Hrvatsko ratno zrakoplovstvo s 12 borbenih aviona Rafale omogućiti Hrvatskoj jačanje svojih obrambenih sposobnosti i snagu odvraćanja kakvu nikada do sada nismo imali, te sigurnost hrvatskog neba, mora i kopna sljedećih 40-ak godina”, rekao je.

Čestitavši današnji dan svima koji su sudjelovali u VRO Bljesak uz spomen na one koji su izgubili život oslobađajući zapadnu Slavoniju, ministar obrane Ivan Anušić je rekao: “Današnji dan je velik dan, a posebno za sve nas koji smo u to vrijeme bili pripadnici Oružanih snaga RH i koji smo sudjelovali u ovoj akciji, te napravili uvertiru za još veću vojnu pobjedu Hrvatske vojske tada, a to je bila Oluja.”

Osvrnuvši se na mlade pripadnike Hrvatske vojske, koji su danas položili ruže na spomen obilježje, ministar je naglasio kako to označava pobjedu hrvatske priče i svega onoga što Hrvatska treba biti.

“Cilj je da mladi, koji tada nisu bili ni rođeni, danas sa zanimanjem slušaju što se događalo, te vrednuju i poštuju hrvatsku povijest”, rekao je ministar Anušić.

Na prvi službeni prelet borbenih aviona Rafale kazao je kako je izuzetno ponosan jer su hrvatske Oružane snage nakon 35 godina prvi put kupile borbene avione 4. i 5. generacije, koji mogu parirati svim drugim borbenim zrakoplovima u svijetu.

“Jače i snažnije Oružane snage su nam prioritet, a ovime ne jačamo samo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, nego sve što je u sastavu Oružanih snaga”, poručio je ministar.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je ovaj susret iznimno važan i zahvalio se svim braniteljima koji su sudjelovali u VRO Bljesak, uz spomen na one koji su, u hodu oslobađanja zapadne Slavonije, dali svoje živote na oltar domovine. “Vi branitelji ste i danas nama i našoj Vladi nadahnuće i inspiracija, te ste hrabrošću, odlučnošću i požrtvovnošću putokaz našem narodu i našem društvu. Zato se i danas naša domovina prisjeća tih veličanstvenih dana ponosa i slave kad smo branili i obranili svoju domovinu,” istaknuo je ministar Medved.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić u izaslanstvu Vlade RH predvođenim predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, u kojemu su bili i potpredsjednici Vlade i ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, Tomo Medved i Davor Božinović, položili su vijence i odali počast poginulim braniteljima u VRO Bljesak.

Ministar branitelja Tomo Medved otvorio je športske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije.

Kadeti Hrvatske vojske i polaznici Policijske akademije MUP-a RH položili su ruže na spomen obilježje.

Molitvu za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, na središnjoj svečanosti predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, monsignor Jure Bogdan.

Misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje te civilne žrtve u crkvi Sv. Vida predvodio je monsinjor Antun Škvorčević.

U sklopu cjelodnevnog programa u Okučanima je održan i taktičko-tehnički zbor naoružanja te borbene i neborbene tehnike i opreme kao i prezentacija vojnog i policijskog poziva.

Obilježavanju 29. obljetnice VRO Bljesak nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović s izaslanstvom OS RH i načelnikom Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u VRO Bljesak i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te izaslanstva županija, gradova i općina.

Podsjetimo, operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja 1995. godine hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.