U Osijeku podignuta optužnica za logore u Srbiji

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku u utorak je podignulo optužnicu protiv umirovljenog generala JNA Aleksandra Vasiljevića (72) i potpukovnika Miroslava Živanovića (61) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, piše Vjesnik.hr.

Vasiljevića i Živanovića se tereti da su osnovali logore u kojima su tijekom Domovinskog rata brojne žene silovane, a civili i ratni zarobljenici fizički i psihički zlostavljani. Logori su se nalazili na napuštenom poljoprivrednom imanju u okolici Begejaca, na napuštenoj farmi u Stajićevu, u Sremskoj Mitrovici te u zatvorima u Nišu i Staroj Gradiški. U njih su dovođeni civili, među kojima je bilo žena i djece iz Osijeka, Vukovara, Karlovca, Slunja, Stare Gradiške, kao i drugih mjesta u Hrvatskoj.

Prema optužnici, Vasiljević i Živanović nisu poduzeli ništa kako bi olakšali život zatočenima, iako su znali da ih čuvari logora tuku drvenim i željeznim palicama, izvode na lažna strijeljanja, muče i ispituju.

Uslijed takvog postupanja, pored većeg broja zatočenih civila i ratnih zarobljenika kojima su nanesene teške tjelesne ozljede s trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama, u logorima Begejci i Stajićevo usmrćeni su I. Kamerla, B. Kelava, B. Koch, I. Kunac i Z. Brajer; u logoru Sremska Mitrovica usmrćeni su Đ. Tvork, J. Boldiš, Z. Cvitković, D. Kiralj, A. Plivelić, N. Šoljić i I. Švraka; u logoru Niš usmrćen je P. Mesić, a u logoru Stara Gradiška usmrćeni su M. Tomljanović, I. Šandorović, P. Antunović, D. Sanjicki, I. Grgić i M. Raužan.

Žene zatočene u Begejcima i Stajićevu čuvari logora svakodnevno su silovali i seksualno zlostavljali ne bi li i tako utjecali na psihičko slamanje zatočenih civila.

Prema priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, u ovom je predmetu tijekom istrage ispitano 250 svjedoka od kojih su većina ratni zarobljenici, a kao svjedoci su saslušane osobe koje su sa hrvatske strane sudjelovale prilikom pregovaranja i razmjene. Pribavljena je opsežna dokumentacija o ozljedama zatočenih civila i ratnih zarobljenika. Također, tijekom kriminalističkog istraživanja kao i tijekom provođenja istrage pribavljana je dokumentacija (naredbe) JNA o organizaciji spomenutih logora, a ujedno je dio te dokumentacije pribavljen od Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Okrivljenici se, napominje Vjesnik.hr, nalaze na području Republike Srbije i nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske. Tijekom istražnog postupka okrivljenicima je određen pritvor te je za njima raspisana tjeralica.