U Parlamentu BiH: prisega, himna i – prekid

Novoizabrani zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su danas, na konstituirajućoj sjednici tog doma, dali svečanu izjavu.

Nakon toga je sjednica prekinuta, a trebala bi biti nastavljena 22. prosinca, kada bi trebalo biti izabrano rukovodstvo Doma.

Tako je dogovoreno jutros na radno-konzultativnom sastanku Kolegija Zastupničkog doma i predstavnika političkih stranaka zastupljenih u tom domu.

“Na sastanku je konstatirano da do ovog trenutka ne postoji politički dogovor između stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu o bilo kakvoj parlamentarnoj većini. Zbog toga je dogovoreno da se danas odradi prva točka dnevnoga reda – davanje svečane izjave i njeno potpisivanje i da se nastavak sjednice zakaže za 22. prosinca”, kazao je novinarima nakon sastanka predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH u dosadašnjem sazivu Niko Lozančić.

Pored davanja svečane izjave, dnevnim redom konstituirajuće sjednice predviđen je i izbor predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma te izbor članova Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U skladu s Poslovnikom današnjom konstituirajućom sjednicom je, do izbora novog rukovodstva Doma, predsjedavao najstariji zastupnik u novom sazivu – Adnan Bašić (Saveza za bolju budućnost BiH).

Kako je sam kazao, ovo je prvi put da osoba s invaliditetom predsjedava sjednicom Zastupničkog doma. S obzirom na to da je Bašić slijep, u vođenju sjednice pomagala mu je tajnica Doma Branka Todorović.

Konstituirajućoj sjednici su osim zastupnika nazočili i brojni gosti, među kojima i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, veleposlanici akreditirani u BiH…

Kao što je od ranije poznato SNSD i SDP u novom sazivu imaju po 8 zastupnika, najviše u državnom parlamentu. SDA ima 7, dok Stranka za bolju budućnosti i SDS imaju po 4. Hrvatska demokratska zajednica ima 3 zastupnika, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu dva. Po jednog zastupnika imaju HDZ1990, Narodna stranka radom za boljitak, PDP, DNS i HSP.