U petak 16. Forum hrvatskih manjina

U Zagrebu će se u petak održati 16. Forum hrvatskih manjina, priopćeno je iz Hrvatske matice iseljenika, koja je i organizator skupa.

Mediji hrvatskih manjinskih zajednica i mogućnosti otvaranja novih komunikacijskih kanala glavna su tema Matičinog tradicionalnog stručnog skupa koji šesnaestu godinu za redom tematizira pojedine segmente života naših manjinskih zajednica iz europskih zemlja.

Ciljevi ovogodišnjega stručnoga skupa usmjereni su prema aktualnoj analizi pitanja zastupljenosti manjina u medijskom prostoru matične i domicilne zemlje (manjinski mediji, javni mediji), te načina na koji su manjine prisutne u medijima (stereotipi, kvalitetno medijsko izvještavanje), kao i potaknuti raspravu između pripadnika manjinskog i matičnog naroda o poticajnijim temama i izazovima za otvaranje novih medijskih projekata (Internet, novi mediji).

Ovogodišnji Forum trebao bi utjecati na povećanje svijesti o potencijalu koji manjine imaju za lokalne zajednice i međudržavnu suradnju, poticanje učinkovitije komunikacije između većine i manjina u Europi, te povećanje vidljivosti manjina u medijima matične zemlje (HRT, Hina, dnevni listovi) – kako bi pridonijeli snažnijem razvoju tolerantnijih društava.

Sudjeluju čelni ljudi krovnih organizacija hrvatskih manjina i glavni urednici službenih manjinskih medija (tjednika, predstavnici elektroničkih medija, urednici www portala) iz europskih zemlja.

U radu stručnoga skupa očekuje se i učinkovita nazočnost savjetnika iz Ureda predsjednika RH, predsjednika Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Hrvatskoga sabora, stručnjaka iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva kulture kao i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Uz navedene predstavnike mjerodavnih ministarstava i institucija koji skrbe o Hrvatima izvan Hrvatske, u radu skupa sudjelovat će i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, kao i urednici i publicisti hrvatskih javnih medija.

Forum se održava u velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg S. Radića br. 3, s početkom u 11. sati.