U primorskom dijelu Hrvatske počinje rušenje besparvno izgrađenih objekata

Hrvatsko Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja temeljem rješenja Građevinske inspekcije počelo je ovih dana rušenje bespravnih građevina izgrađenih poslije 21. lipnja prošle godine i van građevinskog područja.

Zasad se ne zna točan broj takvih objekata, no u idućih mjesec dana srušit će se 30-ak, a do kraja godine 60-ak.

Prvo se krenulo s rušenjem bespravnih građevina u primorskom dijelu Hrvatske, na dvije lokacije u Istri (Marčana i Medulin) te na otoku Braču (Bol i Milna), a nakon toga kreće se i u kontinentalni dio zemlje, kazali su na današnjem susretu s novinarima u Ministarstvu zamjenica ministra Ana Mrak Taritaš i pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Davorin Oršanić.

Rušenje će ići u tri vala, prvi je već krenuo s rušenjem građevina bespravno građenih poslije 21. lipnja 2011., na proljeće bi trebalo krenuti s onima u zaštićenim područjima tipa nacionalnih parkova i slično, a onda one čiji vlasnici nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju za što je rok do kraja ove godine.

Do kraja ove godine zahtjev za legalizaciju mogu podnijeti oni koji imaju rješenje građevinske inspekcije, takvih je oko 30 tisuća građevina, a svi ostali rok za te zahtjeve imaju do 30. lipnja iduće godine.