U Tenji pokopano 11 civilnih žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice u Boboti

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Na katoličkom groblju u Tenji danas je pokopano 11 hrvatskih civilnih žrtava iz tog mjesta, ubijenih u velikosrpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata, a ekshumiranih u studenom 2021. iz masovne grobnice na divljem deponiju otpada kod Bobote u blizini Vukovara, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Na lokalitetu “Bobotsko mrcinište“ u studenom prošle godine otkrivena je masovna grobnica, iz koje su ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci 12 osoba, mještana Tenje kod Osijeka nestalih u srpnju 1991. godine.

Na završnoj identifikaciji u ožujku ove godine u Osijeku potvrđen je identitet žrtava, među kojima je pet žena, jedan bračni par i dva brata. Najmlađa žrtva imala je nepunih 19, a najstarija 70 godina.

Zajednički sprovodni obred i misu zadušnicu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a nakon zajedničkog ispraćaja održani su istodobni pojedinačni pokopi.

Nadbiskup Hranić kazao je kako je ovo bolan trenutak, jer se ponovno otvaraju rane pretrpljenoga zla i nasilja, ali da današnji dan, koliko god bolan, donosi mir za obitelji 11 žrtava, jer znaju kamo će otići zapaliti svijeću. Pozvao je da naša srca obuzme mir jer, rekao je, ‘nije velik onaj tko čini nasilje, nego onaj tko zna to pretprjeti i ne vratiti jednakom mjerom’.

“Praštanjem se prekida spirala zla i nasilja i otvara se mogućnost za suživot, suradnju i zajedničku budućnost, a s kršćanskom željom da gradimo zajedničku budućnost opraštamo se od naših žrtava i molimo da se otkrije sudbina svih nestalih osoba”, naglasio je nadbiskup Hranić.

Zamolio je sve, pa i pravoslavne vjernike, da pomognu u pronalaženju svih nestalih osoba kako bi se na dostojan način pokopala, jer “to nije političko nego humanitarno pitanje”.

Nekić: Potragu otežava izostanak suradnje onih koji znaju podatke o grobnicama

Izrazivši sućut obiteljima žrtava u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić rekao je da se pronalaskom masovne grobnice u Boboti probudila nada mnogima koji još tragaju za članovima svojih obitelji, da će se saznati istina o njihovoj sudbini.

Podsjetio je da su u proteklih šest godina pronađene dvije masovne i više pojedinačnih grobnica, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostatci 157 osoba.

Upozorio je da potragu otežava nedostatak informacija i izostanak suradnje onih, koji znaju podatke o grobnicama.

“Pozivam sve koji imaju bilo kakva saznanja, da ih podijele s nadležnim institucijama. Neka ih u tome potaknu ovi ljesovi s posmrtnim ostatcima, za kojima su njihove obitelji tragale 30 godina”, poručio je Nekić.

Dodao je kako Hrvatska još uvijek traži 1840 osoba nestalih osoba u Domovinskom ratu, od kojih je za 397 poznato da su smrtno stradali, dok je nepoznata sudbina još 1443 osobe nestale u Domovinskom ratu.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da su civili iz Tenje 1991. ubijeni okrutno i bez ikakve krivnje, samo zato jer su bili Hrvati. Naglasio je da ovaj dan sve treba obavezati na još snažniju potragu za nestalima u Domovinskom ratu.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je kako je ovo tužan dan za obitelji, koji tragaju za svojim nestalima više od 30. godina, ali da sada ipak imaju mjesto gdje za njih mogu zapaliti svijeću i pomoliti se.

U ime obitelji žrtava i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata obratila se Marica Salaj, izrazivši zahvalnost Ministarstvu hrvatskih branitelja i Vladi RH na ustrajnosti u traženju nestalih. “Na tom putu bilo je potrebno neizmjerno poštovanje, strpljenje i razumijevanje kako biste posložili sve tragove i omogućili dostojan ispraćaj naših najmilijih“, kazala je.

„Ostalo je još neizgovorenih riječi, neostvarenih snova i nepodijeljenih trenutaka, ali ostalo je puno više uspomena i malih običnih životnih priča koje su nam u ovim dugim danima traženja darovale toplinu i vrijednost koju brižno čuvamo. Ostao je neizbrisiv trag. Ostala je ljubav koja nas povezuje i koju ćemo zauvijek nositi u sebi“, poručila je u ime obitelji njihovima najmilijima koji su danas dostojno ispraćeni na vječni počinak.

Zajednički ispraćaj organiziran je prema željama obitelji stradalnika, u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a polaganjem vijenaca kod središnjeg križa počast žrtvama odala su izaslanstva predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade te Županije i Grada, kao i udruga iz Domovinskog rata.