U Zagrebu 58 uhićenih nakon napada skupine prosvjednika na policiju

U sukobu skupine mladih prosvjednika i policije u Zagrebu 12 je policajaca i 13 građana ozlijeđeno, 58 prosvjednika je uhićeno, javlja HRT. Do sukoba je došlo u Radićevoj ulici, istovremeno dok je na Trgu bana Jelačića trajao mirni prosvjed hrvatskih branitelja.

Prosvjednici su se sukobili s policijom pokušavajući probiti policijski kordon, kako bi došli na Markov trg, na kojem je zakonom zabranjeno organiziranje javnih okupljanja. Zrakom su letetjele baklje i petarde, provjednici su na policajce bacali cigle, kamenje, napadali ih počupanim prometnim znakovima.

U Radićevoj ulici razbijeni su izlozi i ulazna vrata. Među privedenim prosvjednicima su tzv. facebookovci i neki pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys. U policiji kažu da se sada situacija smirila i da zasad više nema sukoba policije i prosvjednika.

Organizatori braniteljskog prosvjeda priopćili su da se kategorično ograđuju od izgrednika koji su nakon skupa došli u sukob s policijom. Iako smo javno zamolili sve prosvjednike da časno i dostojanstveno podupru ovaj prosvjedni skup bez izazivanja incidenata, dogodilo se suprotno našim željama, kaže se u priopćenju koje je u ime organizatora inicijative Stop progonu hrvatskih branitelja te Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996 RH potpisao glasnogovornik te udruge Mario Maks Slaviček.

Inače, na skupu koji su organizirale braniteljske udruge okupilo se oko 15.000 ljudi nezadovoljnih odnosom vlasti prema braniteljima, a osobito držanjem vlasti u odnosu prema slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde.

Udruge proizašle iz Domovinskog rata najavile su da će, ako se ne obustavi progon hrvatskih branitelja, za mjesec dana organizirati novi prosvjed.