U Zapruđu se gradi 519 POS-ovih stanova, cijena će biti ispod 1100 eura

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš položila je danas kamen temeljac za POS-ove zgrade na lokaciji Zagreb-Zapruđe gdje će biti izgrađeno 519 stanova i 10 poslovnih prostora na više od 36.000 četvornih metara.

kamen-temeljac-taritas
Investicijska vrijednost je 300 milijuna kuna od čega je oko 100 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava.

“Na taj način želimo poticati građane da riješe svoje stambeno pitanje, a svoje građevinare i sektor građevinarstva, ne samo da ih ostavimo na životu, nego da građevinari dobro žive”, izjavila je novinarima na gradilištu ministrica Mrak Taritaš. Dodala je da će cijena stanova biti ispod 1100 eura po četvornom metru.

Ustvrdila je kako se izgradnjom stanova POS-a omogućuje građanima Zagreba da dođu do svoje nekretnine po prihvatljivoj cijeni i pokreće razvoj grada od mosta prema istoku, s odličnim pogledom prema rijeci Savi.

“Ovo je jedna od najboljih lokacija POS-a koju Zagreb ima”, rekla je Mrak Taritaš te podsjetila kako je upravo Grad Zagreb bio pokretač stambeno poticane gradnje pa je tako najviše stanova 2003. 2004. i 2005. izgrađeno u Španskom.

Ministrica Mrak Taritaš položila je kamen temeljac na Sajmišnoj cesti, iza Getroa, u Zapruđu zajedno sa zamjenikom Željkom Uhlirom i direktorom Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavkom Čukeljom.

Čukelj je najavio da će se gradnja stanova provoditi u dvije faze: u prvoj fazi predviđena je gradnja dvije zgrade s 228 stanova, dok će se u drugoj fazi graditi još 291 stanova.

Naveo je da će najviše biti malih stanova, za kojima je i najveća potražnja, garsonjera i jednosobnih, pa do četverosobnih stanova i svi će biti s visokim B standardom energetske učinovitosti, s manjim računima za troškove grijanja i potrošnje energije općenito.

“Pozvat ćemo građane s liste koji imaju prvenstvo pri odabiru stanova. Stanove koji ne budu prodani, stavit ćemo u sustav najma, a ostali idu u javnu prodaju”, rekao je Čukelj i dodao da je na listi ukupno 1500 građana, za POS-ove stanove u Zapruđu i u Klari.

Inače, do sada je u Zagrebu, po modelu POS-a, izgrađeno 40 objekata sa 1.953 stanova na lokacijama Španko, Špansko-Oranice, Vrbani, Malešnica, Vukomerec i Oporovečka, a trenutno se gradi i na lokaciji Klara.

“Kod nas sve ima uspone i padove pa tako i POS”, ocijenila je ministrica Mrak Taritaš te podsjetila da je za POS isprva bio veliki interes koji je postom splasnuo da bi sada sve pokrenuli ispočetka.

Rekla je da sada osim u Zagrebu, velik interes za POS-ove stanove postoji u Puli i Lovranu, a novost je da se dio stanova u Zagrebu i Splitu ostavlja za najam kojeg Hrvatska do sad nije imala.