Učitelji i profesori na posao se u prosincu voze na svoj račun, ostali i bez božićnice

Empty-pockets--brokeUčitelji i profesori putovanje na posao u prosincu morat će platiti iz vlastitog džepa! Naime, dopisom iz Ministarstva obrazovanja obaviješteni su kako će im naknada za prijevoz za prosinac biti isplaćena u siječnju. To je iznos od nekoliko stotina pa sve do nekoliko tisuća kuna ovisno u koliko škola rade i na kojoj udaljenosti.

To nije kraj njihovim mukama, ujutro su obaviješteni da neće dobiti ni božićnicu. Predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Sindikata kulture, Sindikata zaposlenih u HZZO-u te Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika parafirali su na sastanku u Ministarstvu rada i socijalne skrbi sporazum – dodatak II. temeljnom kolektivnom ugovoru prema kojem se te službe odriču božićnice za ovu i regresa za iduću godinu.

„Predloženo je, ako se u međuvremenu poveća BDP za više od 3 posto, da sjednemo za stol te da tada prestaje vrijediti taj dodatak. Samo treba dočekati porast od 3 posto“, rekla je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

„Sporazumom je također utvrđeno da jubilarne nagrade ostaju na početnoj razini od 500 kuna, a putni troškovi na 150 kuna (prije 170 kuna). To je najmanje što možemo pridonijeti“, ustvrdila je Avberšek, napominjući kako se s time trebaju složiti i u Vladi kako bi se mogao potpisati konačni sporazum. Potpise očekuje potkraj ovoga ili idućeg tjedna kada će se vidjeti tko će doista to potpisati.