Uhićen muškarac koji se za novac cijepio umjesto drugih, prijeti mu tri godine zatvora

Foto: Pixabay

Muškarac koji se za novac cijepio umjesto drugih te je u u posljednja dva mjeseca dobio čak sedam doza cjepiva protiv koronavirusa uhićen je i pritvoren u Sloveniji.

Osim njega, kazneno će odgovarati još četvorica drugih u čije se ime dotični cijepio, a kako bi oni mogli dobiti COVID-potvrde, objavili su slovenski mediji.

“Tko pri nadležnom državnom tijelu ili kod javnog bilježnika lažnom izjavom dobije potvrdu koja može poslužiti kao dokaz u pravnom prometu, može biti kažnjen zatvorskom kaznom do tri godine”, stoji u priopćenju slovenska policija.

To se u konkretnom slučaju odnosi na muškarca koji je primao cjepiva za druge, no i oni koji su tako došli do COVID-potvrda također mogu biti kažnjeni.

Iz policijskog priopćenja doznaje se da su četvorica muškaraca koji se nisu željeli cijepiti za novac angažirala osobu sa socijalnim problemima, koja se cijepila u različitim centrima za cijepljenje koristeći njihove zdravstvene iskaznice, a uhićena je kad se za cijepljenje prijavila osmi put i sada se nalazi u pritvoru.

“On je za ta cijepljenja od druge četvorice osumnjičenih, koji su iskoristili njegove probleme i okolnosti u kojima živi, dobio nisku novčanu nagradu, a oni su ga naveli na kazneno djelo, ne vodeći računa o njegovu zdravlju”, navela je slovenska policija u priopćenju.

Prvi slučajevi sličnog lažiranja covid-statusa u Sloveniji zabilježeni su još u rujnu, kad je u Ljubljani prijavljeno više slučajeva da su oni koji su trebali COVID-potvrdu, a nisu se željeli cijepiti, za to angažirali druge i plaćali im.

U pravilu bi cjepivo primale osobe s društvene margine, beskućnici ili ovisnici o drogama, i to za naknadu od 150 eura za jednu dozu.