Uhićenja u Sarajevu i Gornjoj Maoči, pronađeno oružje, bombe i zastave tzv. Islamske države


Tri osobe uhićene su danas u BiH pod sumnjom za povezanost s terorističkom organizacijom Islamska država (IS), a u policijskoj raciji zaplijenjeni su oružje, oprema i znakovlje koji ukazuju na njihovu povezanost s terorističkim aktivnostima, potvrđeno je tijekom dana iz sjedišta Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

Dvije osobe uhićene su u Sarajevu, a jedna u Gornjoj Maoči.

U tužiteljskom priopćenju dostavljenom medijima stoji kako su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tijekom dana proveli akciju koja je rezultat višemjesečne opsežne istrage.

Pretražene su dvije lokacije i pronađeno oružje, bombe, streljivo, noževi, borbeni prsluci te zastave koje podsjećaju na one što ih koristi tzv. Islamska država, prenosi Hina.

Iz sjedišta SIPA-e preciznije je navedeno kako je pritom zaplijenjena jedna automatska puška, dvanaest okvira za streljivo, 405 metaka i sedam ručnih bombi. Dvije osobe koje su boravile u objektima u kojima je provedena policijska racija sada su pod istragom i pod nadzorom policijskih specijalaca iz SIPA-e, a nad njima se provodi kaznena obrada. Obojicu se sumnjiči za kazneno djelo terorizma.

Iz Tužiteljstva BiH navode kako zbog interesa istrage u ovom trenutku ne mogu dati više informacija pa niti one o identitetu uhićenih.

Kako piše Dnevni avaz, jedan od uhićenih u današnjoj akciji SIPA-e je dvadesetosmogodišnji Maksim Božić, Srbin porijeklom iz Bijeljine koji je prije desetak godina prešao na islam i pridružio se vehabijskom pokretu.

Božić je koristio imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed, a uhapšen je danas u Gornjoj Maoči.

On je bio uhićen i 2010. godine zbog sumnje da je planirao teroristički napad u Tuzli, a policija je tada kod njega pronašla određenu količinu naoružanja i eksploziva. Sumnjalo se da je planirao postaviti eksploziv na Brčanskoj Malti, na godišnjicu povlačenja JNA iz Tuzle. Nekoliko mjeseci kasnije pušten je iz pritvora.

Za Božićem je 2014. godine, na osnovu zahtjeva Općinskog suda u Tuzli, bila raspisana međunarodna tjeralica.

Godinama je živio u Beču, gdje je i vrbovan za terorističke aktivnosti. Neko vrijeme nalazio se u zatvoru u Austriji zajedno sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim teroristom u BiH, koji je 2011. godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu i pri tome ranio jednog policajca.

Smatra se da je Božić bio jedan od njegovi bližih saradnika, a tokom postupka u Sudu BiH Jašarević je u više navrata spominjao Božićevo ime.

Maksim Božić rođen je 6. veljače 1990. godine u Bijeljini.