Umro Mihail Kalašnjikov, tvorac najprepoznatljivijeg ruskog brenda

Mihail Kalašnjikov, konstruktor jurišne puške AK-47, popularnog ‘kalašnjikova’, koji je odnio više života od ikojeg drugog vatrenog oružja u svijetu, umro je u ponedjeljak u 94. godini, izvijestila je ruska državna agencija Itar-Tass.

mihail-kalasnjikov-1

Kalašnjikov koji je pušku AK-47 konstruirao nakon Drugog svjetskog rata, u svojim dvadesetim godinama, umro je u svom domu u Iževsku, blizu Urala, gdje se njegova puška još proizvodi, prenosi agencija izjavu glasnogovornika guvernera pokrajine u kojoj je Iževsk.

Mihail Kalašnjikov, tvorac najkorištenije automatske puške u povijesti, rođen je 10. studenoga 1919. u velikoj seljačkoj obitelji u ruskoj Altajskoj regiji.

Bio je 17. dijete u obitelji koja je živjela u tom gorskom kraju blizu mongolske granice. Godine 1930. Kalašnjikov i njegova obitelj bili su prisiljeni ostaviti svoju imovinu i napustiti svoje selo pod režimom Josifa Staljina.

Kalašnjikov je prvotno želio postati pjesnik, ali je njegov život otišao u sasvim drugom smjeru kada se pridružio vojsci 1938. Služio je u ruskoj tenkovskoj diviziji i radio je na nekoliko izuma u svrhu poboljšanja određenih funkcija tenka. Godine 1941. Kalašnjikov je ranjen u bitki za Brjansk protiv njemačkih nacista. Oporavljajući se od ozljeda počeo je raditi na konstruiranju novog oružja.

Dvije godine nakon Drugog svjetskog rata Kalašnjikov je završio rad na novom tipu automatske puške, “Avtomatu Kalašnjikovu”, odakle i oznaka AK-47. Njegova jurišna puška izabrana je za masovnu proizvodnju među nizom drugih. Pokazalo se da je AK-47 jednostavno koristiti i održavati te da su njegove performanse odlične u različitim uvjetima, od pustinje do džungle.

Glasovita automatska puška proizvodila se u tvornici Iljmašu u Iževsku. Tvornica, osnovana 1807. godine, i danas je u punom pogonu i jedan je od glavnih proizvođača ruskog vatrenog oružja, pa tako i jurišne puške AK-47 i njezinih kasnijih inačica.

Kalašnjikov, jedan od najpoznatijih Rusa u svijetu i jedan od Rusa s najvećim brojem odličja, nije imao nikakve novčane koristi od prodaje milijuna pušaka nazvanih njegovim imenom, koje koriste vojske više od 80 zemalja svijeta i koja je dio grba čak šest neovisnih država.

Ova jurišna puška i danas je jedan od najprepoznatljivijih ruskih brendova. Otprilike 100 milijuna ‘kalašnjikova’ je proizvedeno od 1947. do danas diljem svijeta, a zbog svoje pouzdanosti ova je puška postala omiljenom među naoružanim skupinama – od vojski, preko revolucionara od Azije do Latinske Amerike pa sve do terorista.

Kalašnjikov je kasnije izrazio žaljenje zbog toga što je njegova puška došla i u ruke kriminalaca. “Teško mi je kad kriminalci svih vrsta pucaju iz mog oružja”, kazao je on, a prenio je Reuters.

Nakon što je razvio nezaustavljivi AK-47, Kalašnjikov je radio na stvaranju drugog vatrenog oružja pa je tako, među drugim projektima, izumio i nekoliko vrsta strojnica.

Kalašnjikov se smatra nacionalnim ruskim blagom. Godine 2004. otvoren je muzej u njegovu čast u sibirskom gradu Iževsku. Izumitelj je iste godine proširio svoj brend i dao je svoje prezime liniji votke.

mihail-kalasnjikov-2

“Služio sam domovini i služit ću joj do kraja života”, rekao je 2009. na prijamu u Kremlju u prigodi svog 90. rođendana.

Kalašnjikov je kao glavni inženjer u Iljmašu prestao raditi tek u ožujku 2012. godine zbog zdravstvenih problema, poglavito srčanih. Krajem iste godine proveo je neko vrijeme na odjelu intenzivne njege bolnice za kardiologiju u Iževsku, a u studenome 2013. ponovno je završio u bolnici.

“Stvorio sam tu pušku da brani i čuva našu domovinu. To je bio moj životni moto”, rekao je 2009.