Umro Pero Gabrić, dugogodišnji novinar Vjesnika

pero-gabricRano jutros u 82. godini života umro je Pero Gabrić, istaknuti dugogodišnji novinar dnevnog lista Vjesnik. Gabrić je godinama ponajviše pisao o turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu i bio iznimni novinarski autoritet u tim gospodarskim sektorima.
Gabrić je rođen u Metkoviću, školovao se u Splitu, a od 1950. radio je u metkovskom poduzeću „Razvitak“. Nešto kasnije počeo je honorarno pisati za sarajevsko „Oslobođenje“, a od 1962. godine je u Zagrebu, kao stalni honorarni suradnik „Vjesnika“, u kojem je 1966. godine počeo raditi u stalnom radnom odnosu i ostao „Vjesnikov“ suradnik i nakon umirovljenja.
Bio je iznimni novinarski profesionalac oštrog pera, Neko vrijeme poslije tzv. Hrvatskog proljeća 1971. nije smio pisati pod vlastitim imenom i prezimenom nego je tekstove potpisivao pseudonimom i radio redaktorski posao. U devedesetim godinama prošlog stoljeća bio je urednik gradske rubrike „Vjesnika“. Uređivao i ispisivao turističke stranice u „Nedjeljnom vjesniku“ i jedan je od prvih novinara koji je kod nas počeo pisati o vinima.
Pero Gabrić bio je prvi predsjednik Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, koji je osnovan 1996. godine.