Umro Wojciech Jaruzelski, posljednji poljski komunistički čelnik

General Wojciech Jaruzelski, posljednji poljski komunistički čelnik, posljednji je predsjednik Narodne Republike Poljske, ali i prvi predsjednik demokratske Poljske, umro je u 90. godini nakon duge bolesti, objavili su poljski mediji.

jaruzelski

O njegovoj je smrti poljsku novinsku agenciju PAP obavijestio bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski.

Jaruzelski je bivši poljski političar i general, posljednji komunistički vladar Poljske, zapamćen po vojnom slamanju oporbenog pokreta Solidarnosti 1981., ali i po tome što je osam godina poslije prvi u bivšem komunističkom istočnoeuropskom bloku omogućio održavanje demokratskih izbora i imenovao nekomunističkog predsjednika vlade.

Bio je sudionik nekih od najdramatičnijih događaja u Europi nakon Drugoga svjetskog rata i suvremenik niza komunističkih diktatora poput Leonida Brežnjeva (SSSR), Ericha Honeckera (DDR), Janosa Kadara (NR Mađarska), Nicolaea Ceausescua (SR Rumunjska), Josipa Broza Tita (SFR Jugoslavija), Envera Xoxhe (NSR Albanija), Todora Živkova (NR Bugarska), Gustava Husaka (SR Čehoslovačka), koje je sve nadživio, povukavši se odavno u osamu koju su povremeno narušavala samo suđenja za zlodjela počininjena 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća i iz kojih se redovito izvlačio neokrznut.

Jaruzelski je, ističu poljski povjesničari, bio na visokim položajima tijekom nekih od najsramotnijih razdoblja poljskog komunizma. Bio je ministar obrane u vrijeme napada Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. Na istom je položaju bio i dvije godine poslije kad je vojska pucala na prosvjednike u brodogradilištima u lučkim gradovima Gdanjsku, Gdyniji i Szeczinu i kad je u pet dana krize ubijeno 44, a ranjeno više od tisuću ljudi.

Od pada komunizma Jaruzelski je proveo dosta vremena u sudnici kao tuženik. Donji dom poljskog parlamenta Sejm godinama ga je zvao na saslušanja na kojima je pokušavao dokazati njegovu krivnju za uvođenje izvanrednog stanja 1981., a 1996. je ipak odlučio da ga neće optužiti za to. No već te iste 1996. odgovarao je za svoju ulogu u gušenju prosvjeda u brodogradilištima 1970., a 2008. je poljski Institut nacionalnog sjećanja ponovno protiv njega podignuo optužnicu za uvođenje izvanrednog stanja. No zbog nedostatka izravnih dokaza, ali i krhkog zdravlja uvijek bi ga oslobodili krivnje, piše Hina.