Uskoro replika 8-kilometarskog Sulejmanova mosta koji je spajao Osijek i Dardu?!

Hrvatsko-tursko društvo prijateljstva Osijek, koje je osnovano proljetos, iniciralo je izradu replike Sulejmanova mosta sagrađenog 1526. i uništenog 1686. godine, koji je bio dugačak oko osam kilometara i protezao se od Osijeka do Darde u Baranji.

Sulejmanov most zvan je u to doba svjetskim čudom, a kako ističe Siniša Maurus, tajnik Društva, u tijeku je prikupljanje građe o mostu kako bi se replika, koja će možda biti veličine i 20 metara, sagradila prema originalnim skicama.

Takozvani Sulejmanov put, koji podrazumijeva istraživanje povijesnih činjenica, među kojima i podatke o Sulejmanovu mostu čiji je cilj bio povezivanje Osijeka i Budimpešte u Mađarskoj, tek su dio projekta IPA koji su prijavile Hrvatska i Mađarska. S mađarske strane u projekt je uključen grad Siget, a s hrvatske Osijek uz partnera Turističku zajednicu Grada Osijeka. Projekt je vrijedan 400 tisuća eura, a prema Maurusovim riječima postoje velike šanse da se realizira.

Potporu projektu daju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, HAZU i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj. Kako je dodao Maurus, važan dio prijavljenog IPA-ina projekta Hrvatska-Mađarska odnosi se na oživljavanje povijesne baštine, pa bi u turističke svrhe bile predstavljene, među ostalim, bitke koje su se vodile za Siget te borbe u osječkoj Tvrđi.

Prije nekoliko godina u Dardi u Baranji pronađeni su ostatci Sulejmanova mosta, što su potvrdili znanstvenici.

Most je bio dugačak oko osam kilometara, širok oko šest metara, sagrađen od drveta.

“Na svom putu od Osijeka, preko močvara i teško prohodnog terena nudio je okrjepu ne samo turskim vojnicima nego i brojnim trgovcima. Naime, prema crtežima kojima se raspolaže imao je niz odmorišta u kojima se trgovalo i noćilo”, kazao je Maurus.