USTAVNI SUD POTVRDIO: Hrvoje Hitrec nije kriv, imao je pravo Mesića nazvao idiotom!

“Stipe je idiot. Nažalost, nekada davno bio mi je simpatičan. Ne dugo”, rekao je Hrvoje Hitrec iz pozicije člana Predsjedništva Hrasta u studenome 2013. godine odgovarajući novinaru portala Dnevno.hr na pitanje.

Podsjetimo, pitanje je glasilo: “Stipe Mesić je izjavio da su branitelji okupljeni u Stožer za Vukovar isti kao srpski pobunjenici 1991. Vaš stav?”.

Ustavni sud odbio je tužbu Stjepana Mesića, kojeg je zastupao odvjetnik Čedo Prodanović, i dao za pravo Hrvoju Hitrecu, prenosti direktno.hr.

Podsjetimo, Mesić je Hitreca vrlo brzo tužio zbog uvrede. Prvostupanjskom presudom izrečenom 2014. Hitrec je čak bio proglašen krivim i kažnjen novčano, no viši je sud presudu preinačio i književnika oslobodio krivnje.

U presudi se navodi: “U ponovljenom kaznenom postupku, prvostupanjski je sud ponovno proglasio optuženika krivim te ga osudio na novčanu kaznu uz izrečenu uvjetnu osudu. Drugostupanjski je sud, međutim, ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovno suđenje pred drugog suca pojedinca.

U ponovljenom postupku pred prvostupanjskim sudom donesena je osporena prvostupanjska presuda od 17. prosinca 2020., kojom je Hrvoje Hitrec oslobođen optužbe da je počinio inkriminirano kazneno djelo”.

Stjepan Mesić, ukoliko odluči, nakon ove odluke Ustavnog suda, može podnijeti i tužbu Europskom sudu za ljudska prava.