Ustavni sud RS utvrdio da Zakon o državnoj imovini ne vrijeđa vitalni nacionalni interes

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da Zakonom o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju RS-a i pod zabranom je raspolaganja nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

“Vijeće Ustavnog suda je utvrdilo da osporenim zakonom nije povrijeđen nacionalni interes Bošnjaka i da je zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a neutemeljen, jer je Narodna skupština RS-a kao zakonodavni organ, između ostalog, ovlaštena i da uređuje status dijela državne imovine koji se nalazi na teritoriju RS”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko.

Vijeće Ustavnog suda RS-a nema nadležnost ocjenjivati usuglašenost zakona sa odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i međunarodnih sporazuma rekao je Zovko komentirajući stav bošnjačkih delegata da je nacionalni interes Bošnjaka povrijeđen jer zakon krši temeljne principe ustavnog poretka BiH, odredbe Ustava BiH i međunarodni sporazum o pitanjima sukcesije.

“To pitanje ne samo da nije u nadležnosti Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, već se vitalni interes bilo kojeg konstitutivnog naroda pojedinačno, pa tako i bošnjačkog naroda, ne može povrijediti u slučaju normativne neusaglašenosti bilo kog zakona s Ustavom, kako to tvrdi Klub delegata bošnjačkog naroda u konkretnom slučaju”, objasnio je Zovko.

Zovko je rekao da će nakon ove odluke, Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju RS i pod zabranom je raspolaganja stupiti na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku RS-a u narednom broju.

Ured visokog predstavnika u BiH upozorio je danas da bi objava i naknadno stupanje na snagu Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriju RS i pod zabranom je raspolaganja predstavljalo jednostrano poduzimanje mjera od jednog entiteta u vezi s pitanjem koje se jasno odnosi na ustavni okvir BiH. [rtvfbih]